Háromszék

2018.03.17. 09:07

Kevesellték a román zászlót, hát büntettek a román hatóságok március 15-én

Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármestere is a törvény szerint kiszabható lehető legnagyobb bírságot kapta.

Sepsiszentgyörgy, 2018. március 15. Hagyományõrzõ huszárok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen 2018. március 15-én. MTI Fotó: Veres Nándor

A nemzeti ünnepre készülő, magyar nemzeti színekbe öltözött Sepsiszentgyörgyöt már a megelőző napokban is megbüntették a hatóságok, de március 15-én újabb büntetéseket róttak ki.

A Kovászna megyei prefektus öt-ötezer lejre (330 ezer forint) büntette Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterét, amiért nem tűztek ki a városaikban megfelelő arányú román zászlót. A zászlótörvény szerint ugyanis egyenlő számban kell kitenni a román zászlót más zászlókkal.

Magyar zászlók Sepsiszentgyörgy belvárosában a nemzeti ünnep napjaiban
MTI Fotó: Veres Nándor

A polgármesterek azt mondják, a korábbi években ugyanígy jártak el, szerintük most csak Románia centenáriumi éve miatt szigorúbbak a román hatóságok.

Az ügyben még csütörtökön Szijjártó Péter is megszólalt, a magyar külügyminiszter ezt mondta:

„Az ilyen büntetések méltatlanok egy európai uniós országhoz, és semmi közük sincs a kölcsönös tisztelethez. A magyarok semmit sem ártanak Romániának azzal, hogy ünneplik a hőseiket, ne zavarják őket ebben.”

Az ötezer lejes büntetés a törvény szerinti maximum – emlékeztet az erdélyi maszol.ro hírportál. A polgármesterek várhatóan fellebbeznek a döntés ellen.

Borítóképünkön hagyományőrző huszárok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen 2018. március 15-én.

MTI Fotó: Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!