Közel-Kelet

2019.08.28. 06:34

Két rendőrségi ellenőrzőponton történt robbanás a Gázai övezetben

Két rendőrségi ellenőrzőponton is robbanás történt kedden a Gázai övezetben – közölte a palesztin területet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet.

A palesztin szervezet belügyminisztériuma szükségállapotot hirdetett Gázában, készültségbe helyezve a biztonsági erőket, miután három rendőr életét vesztette és többen megsebesültek az incidensekben.

Az első robbanásban két rendőr halt meg és két járókelő megsérült. Szemtanúk beszámolói szerint egy motor robbant fel, amelyen ketten utaztak. Asraf al-Kedra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint „rejtélyes robbanás” végzett a biztonsági erők két tagjával. Az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet ugyanakkor azt állította, hogy a két férfi a tagjai közé tartozott.

Alig egy óra múltán egy második robbanás rázta meg a várost egy másik rendőrségi ellenőrzőpontnál. Ebben a robbanásban egy rendőr vesztette életét és többen megsérültek.

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadások végrehajtójaként.

Ejad al-Bozom, a belügyi tárca szóvivője bár nem tett közzé részleteket, azt mondta, hogy a biztonsági erők már rajta vannak a tettesek kiderítésén. „A bűncselekményt végrehajtó bűnös kezek nem fogják elkerülni a felelősségre vonást” – fogalmazott Bozom.

A Hamász egészségügyi minisztériumának szóvivője a Twitteren közzétett közleményében Izraelt hibáztatta a történtekért, később azonban a tárca eltávolította ezt a bejegyzést.

Az izraeli hadsereg közölte, nincs tudomása arról, hogy a fegyveres erők érintettek lennének az incidensben, s szemtanúk sem láttak harci repülőgépeket az égen, amikor a robbanások történtek. Később azonban néhány helyi lakos úgy nyilatkozott, hogy az incidensek idején mintha egy drónt hallottak volna az égen körözni.

Néhány órával a robbanásokat megelőzősen az izraeli légierő megtorló csapást mért a Hamász állásaira, amiért szélsőségesek aknavetőgránátokkal lőtték a zsidó állam területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!