Magyarellenesség

2020.04.29. 14:28

Államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett Iohannis 

Klaus Iohannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az erdélyi magyar párt vezetője úgy véli, az államelnöki megszólalás, amely szerint „a magyarok elveszik Erdélyt”, a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet.

Romanian President Klaus Iohannis speaks to the audience on November 10, 2019 at the headquarters of the rulling National Liberal Party (PNL) in Bucharest. - Romania's pro-Europe President Klaus Iohannis has taken a big lead in the first round of the country's presidential election on Sunday, according to two exit polls. The exit polls, issued shortly after voting ended at 1900 GMT, showed Iohannis with 39 percent of the vote and indicated that in the second round of the election he would likely face former Social Democrat prime minister Viorica Dancila, on 22.5 percent. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Daniel MIHAILESCU

„Ma az elmúlt harminc év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért” – olvashatók Kelemen Hunor szavai az RMDSZ közleményében az erdon.ro hírportál tudósítása szerint.

Klaus Iohannis államfő szerdai megszólalásában a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet bírálta, hangsúlyozva, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

„Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. (…) A nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Borítóképünkön Klaus Iohannis román államfő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!