felkészültség

2020.11.27. 18:30

Kásler Miklós: több mint négyezer szakemberrel nőtt a covidos kapacitásunk

Több mint négyezer orvost, medikust, rezidenst és ápolónőt készítettünk fel átképzéssel a koronavírus elleni küzdelemre – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában. A miniszter a covidos kapacitások növelése mellett beszélt az újonnan érkezett orosz vakcina jelentette lehetőségekről és az oltóanyagot bírálók szándékairól is.

Az egészségügyi dolgozók átképzésével elegendő szakember lesz Magyarországon ahhoz, hogy átjussunk a koronavírus-járvány mostani kritikus időszakán. Persze ennek a feltétele az, hogy a szigorító intézkedéseket betartsuk, és mértéken felül ne terheljük túl az egészségügyi rendszert – mutatott rá a miniszter.

Már tavasszal elindult az a szakmai átképzési program, amely során az egészségügyi dolgozók megismerkedhettek a covidos teendőkkel – emlékeztetett, majd kitért az átképzés részleteire is: a program egyik része a digitális oktatás volt, a másik formája pedig a járványkórházakba való kirendelés, a gyakorlati képzés.

A vakcinafejlesztésekről és az újonnan érkezett orosz oltóanyagról elmondta: számunkra az a lényeges, hogy elérhető közelségbe került, hogy megismerhetjük a vakcina hatásait, hatékonyságát.

A vakcinafejlesztés rendkívül kecsegtető és reményteljes, de ezeket a reményeket realizálni is kell. Tudnunk kell, hogy az oltóanyag valóban hatékony, és azt is tudnunk kell, hogy a mellékhatások előfordulása elenyésző.

Soros György követeléseivel kapcsolatban megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy az üzletember elvégezte volna az orvosi egyetemet vagy virológiai szakképesítése lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!