Ország-világ

2021.05.19. 06:05

Karácsony Gergelyért a saját szülőfalujában sem rajonganak

Már a 2018-as országgyűlési választás alkalmával sem támogatták a nyírtassiak a falu híres szülöttének miniszterelnöki ­ambícióit. A három évvel ezelőtti voksoláson az MSZP–Párbeszéd közös lista messze elmaradt a Fidesz–KDNP eredményeitől a faluban, a helyi lakosok véleménye pedig azóta sem változott a főpolgármesterrel kapcsolatban. Az eredmény aligha meglepő, mivel Karácsony ritkán tűnik fel szülőfalujában, amely az elmúlt évek során teljesen megújult a kormányzati támogatásoknak köszönhetően – írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Karácsony Gergely élete meghatározó helyszíneit járta végig múlt szombaton, amikor a szülőfalujában, Nyírtasson forgatott kampányfilmben bejelentette, hogy megméreti magát a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán.

A 2018-as országgyűlési választás eredményeit vizsgálva azt láthatjuk, hogy a nyírtassiak már akkor sem támogatták a falu híres szülöttének miniszterelnöki álmait. Nyírtass egyes számú szavazókörében a választásra jogosultak közül 322-en támogatták a Fidesz–KDNP listáját, míg a Karácsony Gergelyt indító MSZP–Párbeszéd-összefogásra mind­össze 66 érvényes szavazat érkezett. Hasonló eredmény született a falu másik szavazókörében is, ahol a kormánypártokat 281 fő támogatta szavazatával, míg a Karácsony Gergely vezette MSZP–Párbeszéd-lista mindössze 57 szavazatot kapott – írja a Magyar Nemzet.

A baloldali formáció még a Jobbiktól is kikapott a falu mindkét szavazókörében.

Az egyéni képviselői szavazás még nagyobb kontrasztot mutat, mivel a szocialista párt még jelöltet sem indított Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. választókörzetében, ahol Nyírtass található.

Az egyéni jelöltek közül messze a legtöbb szavazatot kapta Seszták Miklós, a Fidesz jelöltje, aki a választás idején a nemzeti fejlesztési miniszteri posztot töltötte be. Seszták mindkét szavazókörben kétharmadot meghaladó szavazati aránnyal győzte le a baloldali jelölteket.

Az eredmény aligha meglepő, miután a település pár év alatt 88 millió forintra pályázott sikeresen. A támogatásból a nyírtassi községháza is teljesen megújult, amit Karácsony is többször megmutatott szombati bejelentkezése alkalmával.

Az Origo megkérdezte a helyie­ket arról, hogy mit gondolnak Karácsony Gergely miniszterelnöki ambícióiról, valamint az eddigi politikai karrierjéről. A portál kisfilmjéből kiderült, hogy a főpolgármester ritkán látogat el gyermekkora meghatározó helyszínére. Legutóbb a 2018-as országgyűlési választás kampányának az idején járt a településen, vagyis a falubeliek már évek óta nem látták a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltjét.

A megkérdezettek többsége szerint Karácsony főpolgármesternek sem való, nemhogy miniszterelnök-jelöltnek.

Karácsony „hiperpasszív” nyelvtudása

Karácsony Gergely angoltudása „hiperpasszív” a főpolgármester ATV Egyenes beszéd című műsorában adott interjúja szerint. A passzív nyelvtudás azt jelenti, hogy az olyan produktív készségekkel szemben, mint a beszéd vagy az írás, valakinek az úgynevezett receptív skilljei – vagyis az olvasás és szöveghallgatás – a fejlettebbek. Ebben az esetben az egyén képes lehet elolvasni egy adott idegen nyelvű szöveget, de az abban szereplő szókincs nehezebb elemeit beszédben már nem képes megfelelően használni.

A „hiperpasszív” kifejezés azonban nem szerepel a nyelvoktatás szakirodalmában, s Karácsony feltehetőleg annak eufemizmusaként használta, hogy gyakorlatilag meg sem tud szólalni angolul. Ehhez képest a főpolgármester mégis azt állította, hogy fiatal társadalomkutatóként „egy speciális angolt” beszélt (!), s még írt (!) is ebben a regiszterben, tehát éppen két aktív nyelvi készséget is említett, amelyeket állítólag rendszeresen gyakorolt korábban.

Érdekesség, hogy Karácsony az állítólagos doktorátusára vonatkozó kérdésre – amellett, hogy cáfolta, miszerint rendelkezne PhD-fokozattal – azt az elképesztő választ adta, hogy „van egy életrajzom, amibe valaki beleírta (!), hogy van doktorátusom, de én is csak a lakájmédiából tudtam meg”.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!