tájékoztató kampány

2019.05.13. 12:17

Július elsejétől indul a családvédelmi akcióterv

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Novák Katalin közölte, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít ezen lehetőségek megismertetésére: a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitelt, a jelzáloghitelek egy részének elengedését és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kisfilmeken és plakátokon is bemutatják.

A harminc másodperces, figyelemfelkeltő kisfilmek hagyományos, kézzel készült animációk, amelyek a gyerekrajzok világába ágyazva jelenítik meg a legfontosabb információkat.

A támogatások részletei és az igénylés feltételei megtalálhatók a megújult csalad.hu oldalon is, amelyen egyébként további, a családokat érintő információk is elérhetők közérthető formában – tette hozzá.

Magyarországon a kormány családpolitikája

a gyerekeket helyezi előtérbe, ezért segítik a fiatalokat, hogy annyi gyerekük lehessen, amennyit szeretnének és akkor, amikor szeretnék

- hangoztatta Novák Katalin. A már gyereket nevelőket is támogatják, szeretnék könnyebbé tenni a gyerekneveléssel járó terheket – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett:

júliustól lehet igényelni – legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában – a babaváró támogatást, amely „soha nem látott módon” segíti a fiatalokat.

A támogatás feltétele, hogy a feleség 18-40 év közötti legyen. A kölcsön az első gyerek születésekor azonnal kamatmentessé válik, és a törlesztést három évre fel is függesztik. A második gyerek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják – sorolta.

Ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, ráadásul ugyanakkora összegben mint az újhoz, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén tízmillió, három gyereknél pedig tizenötmillió forint hitel igényelhető – fűzte hozzá.

A családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől: a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá.

Júliustól igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is:

a már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok két és fél millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához

- mondta el Novák Katalin.

Kitért arra is, hogy folyamatban van a bölcsődefejlesztési program, január elsejétől pedig bevezetik a legalább négygyerekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet is.

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy a brüsszeli kritikák miatt esetleg mégsem indul el a babaváró támogatás, azt válaszolta, ez nem fordulhat elő, de szeretnék megkapni az Európai Bizottság előzetes támogató véleményét is, amelyről február óta leveleznek a testülettel.

Előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen, ezt szeretnék elkerülni, ezért kérik az előzetes támogatást, de egyelőre nem kapták meg. Ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a „tervezettnél kedvezőtlenebb formában” tudna elindulni a támogatás – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!