Ország-világ

2021.06.02. 16:32

Jogellenes Karácsonyék utcanév-változtatása

A veszélyhelyzettel visszaélve, a teljes képviselő testülettel való egyeztetés nélkül nevezett át ferencvárosi utcákat Baranyi Krisztina polgármester a Fudan Egyetem tervezett helyén úgy, hogy azt még a Fővárosi Közgyűlés sem hagyta jóvá. A Fidesz közleményben úgy reagált: Karácsony Gergely a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselő-testület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. Ráadásul az egyik utca táblát helyesírási hibával helyezték ki, mert a Dalai láma nem egy személynevet takar, hanem a tibeti buddhizmus gelugpa iskolájának legmagasabb rangú tanítójára utal.

Új utcanévtáblákat helyeztek ki a Fudan Egyetem tervezett budapesti területén, az elnevezésekről a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina a veszélyhelyzettel járó jogával visszaélve egy személyben hozta meg a döntést – írja a Magyar Nemzet. Ráadásul mindezt úgy tette meg, hogy Karácsony Gergely főpolgármester csak utólag dönt a névváltoztatás engedélyéről, ami szintén jogellenes, ugyanis a Fővárosi Közgyűlésnek előzetesen jóvá kell hagyni a névváltoztatást.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina
Fotó: Facebook

A Magyar Nemzet megtudta: Baranyi önkényes döntésén alapul az utcák átnevezése, ugyanis nemcsak az általa vezetett képviselő testülettel sem egyeztetett, hanem még a Fővárosi Közgyűlés tagjai sem kapták meg az erről szóló előterjesztést, azaz esélyük sem volt véleményezni azt.

Hasonlóan reagált a Fidesz is, közleményükben azt írják: „Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina a politikai showműsor helyett inkább tartsa be a jogszabályokat! Baranyi Krisztina ugyanis nem nevezhet át közterületet Budapesten, ez kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hatásköre. Karácsony Gergely pedig a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselő-testület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. Szerintünk a közterületek átnevezése nem ilyen” – reagált a Fidesz.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Fudan Egyetem idehozatala tönkreteszi a diákváros projektet, amelyben közösen tudott gondolkodni a főváros és a kormány. Mint mondta: politikai eszközeik egyikével élve közterületeket neveznek el azokról az emberekről, akik a kínai állam működésének a kárvallottjai. Ezzel nem csak mellettük állnak ki, hanem a szabadság és a szolidaritás eszménye mellett is. Ami azért is érdekes, mert Karácsonyék ezzel a jogellenes akcióval a demokrácia íratlan szabályait vették semmibe, amikor visszaéltek a koronavírus-járvány miatt hatályba léptetett rendkívüli jogrenddel. Mindezt megfejelve, Baranyi Krisztina úgy hozta meg döntését, hogy

Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés hatáskörében egy személyben eljárva majd csak a következő napokban hozza meg a szükséges jóváhagyó döntést.

Baranyi Krisztina május 26-án döntött arról, hogy indítványozza a Fővárosi Közgyűlésnél a közterületi el-, illetve átnevezéseket. Ennek megfelelően várhatóan a IX. kerületi Nagyvásártelep városrészben Ujgur mártírok útja, Szabad Hongkong út, Hszie Si-kuang püspök út és Dalai láma út is lesz. Az utóbbi helyesírását elrontva Dalai Láma útként festették fel a táblákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!