politika

2020.08.10. 06:11

Jakabék kompromisszumra vannak ítélve a baloldalon

Az IDEA Intézet felmérése szerint a Jobbik kilátástalan helyzetben van. Egy 2000 fős, reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a választópolgároknak a leggyakrabban a „köpönyegforgató”, az „áruló”, a „széthulló”, a „rasszista”, a „szélsőségesek”, a „megbízhatatlan” és a „csalódás” szavak jutnak eszébe a pártról.

„A Jobbik markáns pártból laza kontúrral bíró, lényegiségét a választók előtt megjeleníteni nem tudó párttá lett” – fogalmazott Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, főpolgármester-helyettesi tanácsadó elemzésében, melyet a Magyar Nemzet szemlézett. A politológus által tett állítás nemcsak egy kalapból előrántott vélemény, az IDEA 2020. június 27. és június 30. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatása során kétezer fős mintán arra volt kíváncsi, hogy a megkérdezetteknek mi jut legelőször eszükbe a Jobbikról. A kutatók egyetlen értékelő szóra, jelzőre voltak kíváncsiak, amely lehetett pozitív vagy negatív is.

A kapott eredményt egy szófelhőben ábrázolták, amelyben minél nagyobb egy szó, annál többen mondták. Böcskei szerint az „áruló” szót 61-szer, a „széthullót” 48-szor adták meg a válaszadók. A módszertannal kapcsolatban kifejtette, hogy ahhoz, hogy a szófelhő összeálljon, a szavakat egyesével át kellett vizsgálni, az alapvető helyesírási hibákat, elütéseket javítani, és azonos szótőre és ragra hozni azokat, például a „köpönyeg forgatásból” köpönyegforgató, a hanyatlásból hanyatló lett.

Az elemző szerint szembetűnő, hogy a leggyakoribb szavak a „köpönyegforgató”, az „áruló”, a „széthulló”, a „rasszista”, a „szélsőségesek”, a „megbízhatatlan”, a „csalódás”. Hozzátette: a „semmi” inkább a válaszadó érdeklődésének hiányát mutatja. Böcskei Balázs legfontosabb következtetése, hogy mindez nem a jelenlegi Jobbik-elnökség hibájából alakult így, ám ez az a probléma, amellyel szembe kell nézniük. Hozzátette: az utóbbi hónapok kilépései, kiléptetései mögött a jelenlegi pártvezetés magát újratermelő stratégiáját feltételezhetjük, ami azonban nem ördögtől való, különösen, hogy egy vagy több közös listán nem számíthatnak sok bejutó helyre vagy akár megnyert egyéni választókerületre.

Az elemző hangsúlyozta, a párt legnagyobb problémája az „állításnélküliség”.

„A Jakab Péter vezette párt ugyanazért dühös, ugyanaz ellen tiltakozik, hasonló alapvető elveket vall, de nem bír olyan toposszal vagy identitással, mint a Momentum a »fiatalsággal« vagy a »generációs újdonsággal«, vagy a DK »Európával«” – értékelt Böcskei, aki szerint az ellenzéki vezető szerepét elveszítő párt kompromisszumokra van ítélve az ellenzéki együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!