rakétatámadás

2021.04.22. 10:47

Izrael megtorló csapást mért szíriai célpontokra

Egy Szíriából indított rakéta csapódott be csütörtökön kora reggel Izrael déli részén, az ország szigorúan titkos atomreaktorának közelében – közölte az izraeli hadsereg.

A támadásra válaszul Izrael légvédelmi rendszerek ellen mért légicsapást Szíriában.

Az eset, amely évek óta a legsúlyosabb, valószínűleg iráni részvételre utal.

Irán, amely csapatokat és megbízottakat tart fenn Szíriában, korábban Izraelt vádolta meg nukleáris létesítményei elleni sorozatos támadásokkal, köztük a natanzi atomlétesítménye elleni április 11-i szabotázzsal, és a történtek után megtorlást helyezett kilátásba.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Szíriából indított rakéta a Negev régióban csapódott be,

megszólaltak a légvédelmi szirénák a Dimona nevű település közelében, ahol az izraeli nukleáris létesítmény is található.

Arról nem érkezett jelentés, hogy ért-e találat bármit, de Izrael-szerte robbanásokról számoltak be.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a történtekért.

Szombaton ugyanakkor a Kajhan című keményvonalas iráni lap közölt egy véleménycikket Szadollah Zarei iráni elemzőtől, aki szerint a Natanz elleni támadást követően Izrael dimonai létesítményét lehetne célba venni. Érvelését a „szemet szemért” elvre építette írásában. Bár a Kajhan egy kis példányszámú újság, főszerkesztőjét, Hoszein Sariatmadarit a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah nevezte ki. Sariatmadari korábban a legfelsőbb vezető tanácsadójaként dolgozott.

Zarei a múltban megtorló csapásokat követelt Izrael ellen. Tavaly novemberben azt javasolta, hogy Irán mérjen csapást Haifa izraeli kikötővárosra, mert Izrael feltételezhetően részt vett Mohszen Farizade iráni tudós meggyilkolásában, aki évtizedekkel korábban megalapította Irán katonai nukleáris programját. Irán akkor nem hajtott végre megtorló akciót.

Izrael és Irán ősellenségek.

Izrael azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésére törekszik, és ellenzi az Egyesült Államok vezette erőfeszítéseket az Iránnal kötött nemzetközi atomalku felújítására.

Az izraeli kormány szerint az alku nem akadályozza meg Iránt abban, hogy nukleáris fegyverkezési képességet fejlesszen ki.

Azt is állítják, hogy az atomalku nem foglalkozik Irán nagy hatótávolságú rakétaprogramjával és azzal sem, hogy Teherán támogatja megbízottait Libanonban, Szíriában és Gázában.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Teherán ugyanakkor megjegyezte, Izraelről széles körben úgy vélik, hogy Dimonában nukleáris fegyverprogrammal rendelkezik. Izrael sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja azokat az állításokat, amelyek szerint atomfegyvere lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!