harmadszor

2021.03.17. 17:02

Ismét megbírságolták Sepsiszentgyörgy polgármesterét a március 15-re kitűzött zászlók miatt

Antal Árpád idén is megfellebbezi a prefektúra büntető jegyzőkönyvét.

Kovászna megye prefektusi hivatala – akárcsak az elmúlt két évben – idén is összesen tízezer lejes bírságot rótt ki Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy polgármesterére, amiért március 15-re magyar zászlókkal, illetve piros-fehér-zöld színű szívekkel díszíttette fel a székelyföldi várost – közölte szerdán a Maszol.ro portál.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester szerdán kapta meg a kormányhivatal bírságolási jegyzőkönyvét, amelyet Cosmin Boricean liberális párti alprefektus írt alá. Akárcsak az elmúlt két évben, idén is két kihágást állapított meg a prefektúra. A zászlótörvény alapján szabott ki 5000 lejes bírságot, arra hivatkozva, hogy a városközpont lámpaoszlopaira kitűzött 32 magyar zászló mellé nem helyeztek el román lobogókat is. A másik 5000 lejes bírságot a piros-fehér-zöld színű, szív alakú szimbólumok használata miatt kapta a polgármester.

Cosmin Boricean ideiglenesen látja el a prefektusi (kormánymegbízotti) feladatokat az RMDSZ által jelölt, és a korábbi prefektusok által a magyar szimbólumok használata miatt megbírságolt Ráduly István uzoni polgármester prefektusi kinevezéséig.

Antal Árpád az újabb zászlós büntetés kapcsán leszögezte: idén is megfellebbezi a prefektúra büntető jegyzőkönyvét. „Ha évente tízezer lejbe kerül, hogy szimbólumainkat használhassuk, akkor minden évben kifizetem a bírságot” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki sérelmezte, hogy „nem akarják megérteni, a piros-fehér-zöld nem a magyar államiságot, hanem a magyar közösséget fejezi ki”, vagyis nem a magyar állam zászlaját tűzték ki, hanem a magyar nemzet szimbólumát.

Bár a zászlótörvény végrehajtásáról rendelkező kormányhatározatban az áll, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”, a Kovászna megyei prefektúra azzal érvel, hogy a jogszabály szellemében minden magyar zászló mellé ki kellene tenni egy románt is. Antal Árpád az elmúlt években is megfellebbezte a prefektúra zászlós büntetéseit, ám a bíróságokon felemás ítéletek születtek, egyes igazságszolgáltatási szinteken elfogadták a polgármester érvelését, másik szinten a prefektúrának adtak igazat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!