Kémper

2017.10.18. 08:08

Ismét fordulhat a kocka a volt titkosszolgálati vezetők ügyében

Felülvizsgálati kérelem benyújtását fontolgatja a Fellebbviteli Főügyészség a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek ügyében, mert szerintük a szeptemberi jogerős ítélettel nincs minden rendben.

A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 25-én mentette fel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, Galambos Lajost, utódját, Laborc Sándort, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és P. László cégvezetőt a kémkedés és bűnpártolás vádja alól.

A kémper először 2013-ban jutott el az ítélethirdetésig. Akkor a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa Galambost, Laborcot és Szilvásít börtönbüntetésre ítélte.

2015-ben a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte. Második nekifutásra a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa már mind a négy vádlottat felmentette, aztán ismét az ítélőtáblára került az ügy, a táblabíróság pedig helybenhagyta a „második” elsőfokú ítéletet, azaz a vádlottak szabadon és büntetlenül távozhattak.

Ha a most várható eljárásban a Legfőbb Ügyészség egyetért a Fellebbviteli Főügyészséggel, a Kúriához fordulhat rendkívüli jogorvoslatért – olvasható a szerdai Magyar Időkben.

Ha a Kúria osztja az ügyészség álláspontját, új eljárásra kötelezheti az ítélőtáblát. Ebben az esetben bármi megtörténhet, azaz akár újból fordulhat a kocka, és ismét kimondhatják Galambos, Laborc és Szilvásy bűnösségét.

Az ügy lényege, hogy Galambos Lajos akkori főigazgató 2007-ben bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt.

A P. László vezette biztonsági cég közreműködésével hozott szakemberek valójában oroszok voltak, és sajtóhírek szerint a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak, így akár államtitkokhoz is hozzájuthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!