látogatás

2021.08.29. 18:51

Iraki keresztényekkel találkozott vasárnap Emmanuel Macron francia elnök

A francia elnök szombaton érkezett Irakba, ahol Bagdadban közép-keleti vezetők társaságában részt vett egy konferencián.

Helyi keresztény hívőkkel találkozott vasárnap a moszuli Miasszonyunk órájáról elnevezett, újjáépítés alatt álló templomban Emmanuel Macron francia elnök, aki „valamennyi iraki közösség” előtt kívánt tisztelegni az Iszlám Államtól (IÁ) történt visszafoglalás során lerombolt észak-iraki városban.

Ugyanebbe a templomba látogatott márciusban Ferenc pápa is.

„Reméljük, hogy Franciaország konzulátust nyit Moszulban” – mondta Ríd Adel iraki pap Macronnak a francia elnök látogatása második, egyben utolsó napján. Arra is kérte Macront, hogy Párizs segítsen a moszuli repülőtér újjáépítésében.

Észak-Irakban a kereszténység kezdete óta jelentős keresztény közösségek éltek, de az utóbbi évtizedekben ezrek menekültek el az országban uralkodó bizonytalanság és a szélsőségesek üldöztetése elől, a számuk a 2003-as másfél millióról 400 ezerre csökkent.

A Miasszonyunk temploma után Macron az iszlamisták által 2017-ben felrobbantott, majd újjáépített en-Núri nagymecsetbe látogatott, amelynek a minaretje még a 12. században épült, és ahonnan az Iszlám Állam kikiáltotta az Iraki Iszlám Kalifátust.

Moszul Irak második legnagyobb városa, 2017-ben, amikor ádáz harcok folytak a város visszavételéért, a polgári áldozatok száma az AP amerikai hírügynökség számításai szerint 9000 és 11 ezer között mozgott.

A francia elnök szombaton érkezett Irakba, ahol Bagdadban közép-keleti vezetők társaságában részt vett egy konferencián, amelyen a térség helyzetét vitatták meg. Macron ígéretet tett arra, hogy az „amerikai döntésektől függetlenül” Franciaország Irakban állomásoztatja a csapatait, míg az iraki kormány igényt tart a segítségre. Franciaország jelenleg 800 katonával vesz részt az iraki nemzetközi katonai szövetségben.

Az iraki vezetőkkel megvitatták az afganisztáni helyzetet is. Macron a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi újságnak elmondta, hogy Párizs és London határozati javaslatot készül benyújtani a hétfői ENSZ-tanácskozáson, amely biztonsági övezet létrehozását irányozza elő Kabulban az ENSZ felügyelete alatt az Afganisztánt elhagyni kívánók biztonságának a szavatolására. António Guterres hétfőre sürgősséggel tanácskozást hívott össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja részvételével.

Szombat este Macron egy síita szentélyt látogatott meg Bagdadban, majd az észak-iraki Erbilbe, az iraki Kurdisztán autonóm terület székhelyére utazott. Ott találkozott Nadia Murad Nobel-békedíjas aktivistával. A 28 éves jazidi fiatal nőt az IÁ fegyveresei több ezer elfogott más nővel együtt szexrabszolgaságra kényszerítették. Murad szökése után a nők és lányok jogait védelmező aktivista lett, Németországban telepedett le és 2018-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.

A francia elnök vasárnap Moszulból ismét Erbílbe utazik, ahol találkozik Maszúd Barzanival, az iraki Kurdisztán elnökével, és ellátogat egy az IÁ által meggyilkolt pesmerga (kurd harcos) családjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!