Illegális bevándorlás

2020.11.25. 08:32

Idén eddig több mint 35 ezren próbáltak átjutni a magyar határon engedély nélkül

Ez a tavalyi adatok több mint kétszerese – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel egy tévéinterjúban.

Hercegszántó, 2020. november 18. Katonák Hercegszántón, a határzárnál 2020. november 18-án. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára ezen a napon sajtótájékoztatót tart a fokozott katonai szerepvállalásról, a katonai jelenlét megnövelésérõl a határzárnál. Kijelentette, hogy a magyar kerítés betonbiztosan õrzi Európa és Magyarország békéjét, a szinte hermetikusan lezárt déli határszakaszon egyetlen egy illegális bevándorló sem juthat át. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Bakondi György az M1 aktuális csatornán elmondta, a több mint 35 300 határsértő mellett eddig 387 embercsempészt fogtak el, akik a Nyugatra tartó illegális migránsokat segítették; ez több mint az elmúlt három évben elfogottak összesített száma.

Hozzátette,

a határon való átjutási kísérletek „komoly nyomás” alatt tartják a rendvédelmi erőket, ugyanakkor a politikai nyomás is folyamatos 2015 óta, de ez különösen idén erősödött fel.

Bakondi György szerint politikai szándék áll annak hátterében, hogy a migránsok folyamatosan Európába érkezzenek, és ennek az a célja, hogy megtörje a nemzetállamokat.

„A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azokat az elgondolásokat, amelyek veszélyt jelentenek a magyar emberekre, amelyek ellentétesek a magyar emberek akaratával, legyen szó betelepítési kvótáról, legyen szó belépési csatornák nyitásáról, legyen szó a határőrizet akadályozásáról” – hangsúlyozta.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, új jelenség, hogy a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre egyre több migráns érkezik, 2019-cel összehasonlítva idén tízszer annyian érkeztek. Mivel nem lehet őket a szigeteken tartani, előbb-utóbb megkezdődik az átszállításuk a kontinensre – közölte.

Hozzátette, hogy hasonló a helyzet Olaszországban, és „intenzív növekedést jelez” a balkáni útvonalon érkezők száma is.

Borítókép: Honvédek kémlelik a határt Hercegszántónál 2020. november 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!