Budapest

2020.08.23. 16:03

Húsz százalékkal emelné a temetkezések díját Karácsony

Karácsony Gergely vezette főváros rendkívüli közgyűlésen dönt a temetkezési díjak emeléséről.

Az urnasíros temetések árát tizenöt, a koporsósokét pedig húsz százalékkal emelné Karácsony Gergely főpolgármester. Eddig évente több száz millió forint hiányt pótolt ki a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetésében a fővárosi önkormányzat. Tarlós István volt főpolgármester öt évig ugyanazon a szinten tartotta a temetkezési díjakat – írja a Magyar Nemzet.

Októbertől húsz százalékkal emelkedik a Cinkotai temetőben a temetés díja. A rátemetős sírhely 25 éves használati díja 137 ezer 775 forint lesz, ha ezt a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén, augusztus 27-én megszavazzák – adta hírül Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere Facebook-oldalán. A fideszes kerületvezető leszögezte: Tarlós István öt évig egyetlen fillérrel sem drágította a temetkezés költségeit, Karácsony Gergely most egyből húszszázalékos emelést tervez. – Szerintetek megszavazzam? Várom a javaslatokat (csak kulturáltan) – tette fel ironikusan a kérdést a kerület polgárainak Kovács Péter.

Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi polgármestere is a közösségi oldalán tájékoztatta a IV. kerület lakóit a temetkezési díjak várható drasztikus változásáról.

– A Megyeri temetőben is brutális emelés jön – hívta fel a figyelmet Wintermantel. – Milyen érdekes, az elmúlt öt évben erre nem volt szükség, az előző vezetés 2014 óta nem emelt díjat. A baloldal mindig csak áremelésben tud gondolkodni – tette hozzá a leköszönt polgármester.

Eddig évente több száz millió forint hiányt pótolt ki a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetésében a fővárosi önkormányzat, de azt mondják, hogy ezt a támogatás nem tudják tovább fenntartani áremelés nélkül. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ATV Híradónak azt mondta, hogy az emelésre azért van szükség, mert az elmúlt három évben összesen 1,7 milliárddal kellett kipótolni a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetését. – Ez azt jelenti, hogy minden egyes temetéshez a fővárosiak a közös pénzükből 34 ezer forinttal járultak hozzá, mert ekkora kompenzációs igénye volt a temetkezési intézetnek – összegzett Kiss. A főpolgármester-helyettes szerint fontos szempont az is, hogy bár a temetői alkalmazottak bére 58 százalékkal emelkedett, még így is nehezen találni dolgozókat, mert egyre kevesebben vállalják a munkát a jelenlegi fizetésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!