terror

2018.06.13. 11:12

Húsz embert köröznek egy lőszerraktár felrobbanása miatt

Elfogatóparancsot adtak ki Irakban húsz ember ellen, akiket azzal vádolnak, hogy felelősek azért a lőszerraktár-robbanásért, amely 18 emberéletet követelt az iraki választásokon győztes Muktada asz-Szadr síita hitszónok bagdadi hátországában - adta hírül a helyi televízió szerdán.

Az egy héttel korábbi, Bagdad északkeleti, Szadrváros nevű kerületében történt robbanásban legalább 18-an meghaltak, és több mint 90-en megsebesültek.

A belügyminisztérium szerint egy mecsethez közeli titkos lőszerraktár robbant fel. Bagdad civilek elleni terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Szadrváros Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hátországa, akinek politikai szövetsége nyerte a májusi parlamenti választást. Ez volt az első parlamenti választás azóta, hogy Bagdadban tavaly decemberben bejelentették a győzelmet az Iszlám Állam terrorszervezet felett.

Szadr több héten át tartó tárgyalások után kedden egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kormányt alakítson. A befolyásos nacionalista hitszónok a választások második helyezettjével, az Irán-barát Hádi al-Amrí Fátíh szövetségével kötött egyezséget.

Szadr alig egy héttel ezelőtt koalíciós megállapodást kötött Ammár al-Hakím síita politikus al-Hikma nevű pártjával, valamint Ijád Allaví tömörülésével, amelynek munkájában több szunnita politikus vesz részt. Velük együtt Szadr pártszövetsége 94 mandátummal rendelkezik a parlamentben. Amrí tömörülésének 47 képviselője van, ami azonban még mindig nem elég a kormányalakításhoz a 329 tagú iraki parlamentben. A leendő koalíciós kormánynak a mandátumok legalább felével kell rendelkeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!