ott, túl a rácson

2017.10.26. 08:40

Elfogták a Nagyfáról megszökött rabot

Elfogták azt a rabot szerdán, aki mezőgazdasági munkavégzés közben szökött meg szeptember 20-án Nagyfáról – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön.

Szeptember 20-án egy másik szökött rabot is sikerült elfogni, aki még szeptember 12-én Győrből tűnt el.

A BVOP szerint nem éri meg megszökni, hiszen általában a rövid időn belül elfogják a rabokat, akik ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Felidézték, az egyik idén megszökött rabnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, amikor távozott, ő végül egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónap újabb börtönbüntetést kapott.

A BVOP szerint az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek.

A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik szabadságvesztés büntetésüket – tették hozzá.

A korábbi években történt esetek vizsgálatakor bebizonyosodott, hogy az elkövető fogvatartottak mindig valamilyen személyes körülményben, családi állapotban beállt negatív változás miatt hozták meg döntésüket, amellyel újabb szabadságvesztés kiszabását kockáztatják a fogolyszökés miatt.

Összesítésük szerint az elmúlt öt évben tizenhárman szöktek meg, ami nagyon alacsony szám a 18 ezer fős fogvatartotti létszámhoz viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!