Provokáció

2019.04.23. 13:31

Horogkereszteket firkáltak a belgrádi magyar nagykövetségre

A sietősen és meglehetősen otrombán felrajzolt náci szimbólumokkal a bejáratnál kirakott magyar, szerb és angol nyelvű réztáblákat csúfították el.

A diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Az önkényuralmi jelek mellett a „Tűnés az utcámból” és a „fasiszták” felirat volt olvasható. A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található.

Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló, a tett kiváltó oka lehet viszont az az MTI beszámolója szerint, hogy a közelmúltban Sergej Trifunovic színész, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke sértő megjegyzéseket tett a magyarokra.

Azt mondta: a szerb nép elhagyja az országot, Aleksandar Vucic elnök pedig arabokat és magyarokat telepít be Szerbiába. Később azt állította, csak rosszul fogalmazott, nem akarta megsérteni a magyarokat, és bocsánatot kért.

A történtekről először a Balkan Insight nevű újság tudósított, melynek " target="_blank" rel="noopener">Twitterén képeket is látni lehet a magyar diplomáciai képviselet bejáratáról.

Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat.

Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!