Csányi Sándor nem hagyományos bankár

A kelet-közép-európai régió legnagyobb pénzintézetének vezére és résztulajdonosa sikeres vállalkozó. Vezetőtársaiban feltétel nélkül megbízik, de a családja mindig az első helyen áll. Sikerének titka, hogy nehéz helyzetekben is képes gyors döntést hozni.

Csányi Sándor az általános iskola után, tanárai ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva, Budapestre ment középiskolába. Azzal búcsúzott szüleitől, hogy fog még ő ötezer forintot keresni. Sikerült!

– A nyolcezres lélekszámú Jászárokszállásról származik, ahol szülei többnyire mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoztak. Hogy került az OTP elnök-vezérigazgatói székébe?

– A bankok iránti érdeklődést egy gyermekkori élmény keltette fel bennem. Édesanyám nagynénje minden nyáron nálunk nyaralt. Ilyenkor a fia, aki az OTP-nél dolgozott, autóval hozta el hozzánk. Mindig egy nagy doboz csokival és cukorkával állított be. Számomra ez jelentette a gazdagság netovábbját. Árokszálláson akkoriban egy magánautó volt összesen, és a heti zsebpénzem két forint volt.

– Szülei szerint már tizenéves korában is tudta, hogyan kell munkára bírni másokat.
A ház körüli teendők elvégzésére tucatnyi barátjából brigádot szervezett, saját magának pedig az irányítási feladatokat tartotta fenn. Az OTP-t is ezzel a módszerrel vezeti?
– Igen, én határozom meg a fő csapásirányt. Azokat a vezetőket gyűjtöm magam köré, akikben meg tudok bízni, akik mindig a bank érdekében cselekednek, így rájuk lehet bízni feladatokat.

– Nem lehet könnyű ilyen munkatársakat találni.
– Jó emberismerő vagyok. Félórás beszélgetés után 90 százalékos pontossággal meg tudom ítélni, kivel is állok szemben.

– Hallgat mások szakmai érveire, mielőtt dönt?
– Nem érvényes rám a mondás, hogy csak egyszer tévedtem: amikor azt gondoltam, hogy tévedek. Ha két helyettesem ellentétes álláspontot képvisel, még egyszer át szoktam gondolni a dolgot.

– Egy állami bank vezető tisztviselőjéből lett Magyarország legbefolyásosabb bankár-üzletembere. Születni kell arra, hogy valaki jó vezető legyen?
– Legalább kilencven százalékban. De bátorság is kell a régi módszerek elvetéséhez. A függetlenség is fontos, főleg anyagi szempontból.

– Mit érzett, amikor először munkába állt a banknál 1992-ben?
– Nehéz volt elfogadtatni magam, hiába tudtam a bankról mindent, amit tudni kellett.
Az OTP-t akkoriban nem sokra tartották az emberek. A gyermekeim először szégyellték a kinevezésemet.

– Ma viszont az átlagember szemében ön a legismertebb magyar bankár. Büszke a pályafutására?
– Egy kudarcra ítélt helyi bankból sikerült a térség meghatározó pénzügyi szolgáltatójává válnunk. A külföldi terjeszkedést a menedzsment és a befektetők ellenkezése mellett vittem véghez. Egy szakadékon azonban nem lehet két kis ugrással átmenni. Vállalni kell a kockázatot. A cég piaci értéke eközben 300 millióról 6 milliárd amerikai dollárra nőtt (jelenlegi árfolyamon 60 milliárd, illetve 1200 milliárd forint), a közeljövőben pedig eléri a tízmilliárd dollárt, azaz a 2000 milliárd forintot. Öt éven belül Európa legnagyobb bankjai közé tartozhat. Legbüszkébb mégis a gyermekeimre vagyok, és arra, hogy érzem a szeretetüket.

– Ifjúkorában 16-18 órát dolgozott. Nappal a Pénzügyminisztériumban, délután egy középiskolában tanított, éjszaka kollégiumban nevelte a nebulókat, és emellett a folyosón járkálva készült az egyetemi vizsgákra. Mostanság hány órát dolgozik naponta?
– Átlagban körülbelül tizennégyet. Rendszerint éjfél után fekszem le, és hat körül ébredek. A kisfiam szerint olyan vagyok, mint egy szellem. Néha feltűnök otthon…
– Nem csoda. Az OTP sem nevezhető kisvállalkozásnak, de ezenkívül még 15 tisztséget lát el, számos magánvállalkozása van. Mindemellett öt gyermek édesapja. Mikor volt utoljára szülői értekezleten?
– A múlt héten.

– Mikor beszéli meg gyermekeivel a problémáikat?
– A hétvégéket mindig a családommal töltöm, ez alól nincs kivétel. Engem már miniszter is hívott szombati reggelire, azt sem vállaltam. Hetente kétszer nyolc előtt megyek haza a gyerekekhez, ezért akár egy tárgyalásról is felállok.

– A feleségét milyen időközönként viszi el egy-egy gyertyafényes vacsorára?
– Előfordul. De nem vagyok romantikus alkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeim. Nagyon szeretem
a családomat és a feleségemet. Ügyelünk arra, hogy időnk egy részét kettesben töltsük.
– Legközelebb hova mennek?
– Még nem tudom. Általában az Adriára járunk vitorlázni. De a Balatont is szeretem. Somogyban pedig vadászni szoktam. Telente egyszer elmegyünk síelni, általában Ausztriába, a téli szünetben pedig egy melegebb, déli országba a gyerekekkel.

– Hogyan férnek el heten egy autóban?
– Ha együtt van a család, akkor Chrysler Voyagerrel utazunk. Egyedül a jelenlegi 500-as Mercedesemmel járok. A vadászszenvedélyem miatt szükségem van a négykerékhajtású autókra.

– Tudvalévő, hogy kedvenc időtöltése a vadászat, ami
a rossz nyelvek szerint még mindig a kapcsolatépítés,
az üzleti alkuk terepe. A közelmúltban nem vadászott véletlenül Draskovics Tiborral vagy Gyurcsány Ferenccel, mielőtt sikerült elérnie, hogy mégse kelljen 24 százalékos bankadót fizetni?
– Nem. Csak azokkal vadászom együtt, akikkel bensőségesen jó a viszonyom. Számomra ez csupán sport, ezért nem is fogadok el meghívásokat, csak a legszűkebb ismeretségi körből.

– Marad ideje mindemellett
a magánvállalkozásaira?
– Elvben nem sok, de teremtek magamnak. Szeretem a kockázatot és a játékot. Olyan ez nekem, mint három aduból az ulti. Szükségem van a kihívásokra, és erőt ad a mindennapokhoz, ha azokat megoldom.

– Hogyan határozná meg önmagát? Bankár inkább vagy vállalkozó?
– Nem vagyok bankártípus. Vállalkozóként pedig nem csupán a profit érdekel. Fontos ugyan a jövedelmezőség, de számomra a márkaépítés és vállalataim megbízhatósága legalább olyan fontos. Arra is figyelek, hogy visszaforgassam a pénzt a vállalkozásokba, hogy a dolgozóknak biztos munkahelyük legyen.

– Sikeres befektetőként mit ajánlana ma az olvasóknak?
– A mezőgazdaságnak komoly távlatai vannak, 2007-től ismét felszállóágba kerül majd az ágazat. A telekommunikáció és a feldolgozóipar is nagy jövő előtt áll, a távol-keleti konfliktus miatt pedig átrajzolódik majd az idegenforgalmi célpontok térképe. Ez szintén üzletet hozhat számunkra. De legőszintébben az OTP-részvényeket ajánlom, amelyeket még most is érdemes vásárolni.

– Amikor Jászárokszállásról Budapestre jött iskolába, úgy búcsúzott szüleitől, hogy „leszek én még miniszter”. Melyik székben látná magát szívesen?
– Ma már egyikben sem.

– Az egyik ismerőse szerint ön olyan vadász, aki képes sokáig várni, de fürgén lép,
ha le kell csapni a zsákmányra. Elárulná, hogy most mire készül?
– Nem. Annyi bizonyos, hogy Magyarország után már a közép-európai térséget is lassan kinövi az OTP. Úgy érzem, hogy cégünk vezetése felkészült és megfelelő gyakorlattal rendelkezik bármely európai bank irányítására, így lassan az irányt Nyugat-Európa felé vesszük.

Névjegy

Csányi Sándor 1953-ban született Jászárokszálláson, termelőszövetkezeti dolgozó apa és fonalhajtó anya második fiaként. Általános iskolája után a budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolába jelentkezett. Azzal búcsúzott szüleitől, hogy fog még ő „ötezer forintot keresni”. Vidéki fiúként nehezen fogadtatta el magát Budapesten. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán 1974-ben szerzett diplomát. Elvégezte a Közgazdaság-tudományi Egyetemet 1980-ban, három évre rá pedig doktorált lakossági hitelezésből és betétgyűjtésből.
Munkahelyei: Pénzügyminisztérium, Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, Magyar Hitelbank, Kereskedelmi és Hitelbank, OTP. A Mol és a Matáv irányításában is részt vett.
Elismerések, díjak
1996: a Világgazdasági Fórum a Global Leaders for Tomorrow (a holnap nagy jelentőségű vezetői) közé választotta
1998: a Global Finance pénzügyi folyóirat az üzleti világ 600 legmeghatározóbb személyisége közé sorolta
1999: a Wall Street Journal Europe Közép-Európa tíz legjobb vállalatirányítója közé rangsorolta
2000: az Év vállalkozója Magyarországon
2001: az Év bankára Magyarországon
2004: az Ernst & Young tanácsadó cég által alapított Az év üzletembere díj
Kedvencek
Vadászterület: a somogyi dombvidék erdei
Vad: a vaddisznó, téli vadászatokon
Bor: a Csányi-pincészet 2002-es évjáratának minden bora, de különösen a Cabernet Franc és Merlot
Autó: Mercedes 500s 4×4, Chrysler Grand Voyager
Nyaralóhely: Adria, Balaton
Hobbi: vitorlázás, foci, tenisz, vadászat, horgászat, síelés

másnak fizetnek
Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val
hazugság / 44 perce
Az Emmi visszautasítja a Demokratikus Koalíció vádjait
A párt ugyanis használhatatlannak tartja a minisztériumtól kapott, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-támogatásainak jegyzőkönyveit.
Gyász
„Egy könnycsepp a szemünkben Érted él, Egy gyertya az asztalon Érted ég, Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad.” Fájó szívvel emlékezünk Orbán Mihály halálának 20. évfordulójára. Emléked legyen áldott, nyugalmad csendes. Szerető, emlékező családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama és jó rokon Goldschmidt Ferencné Baumgartner Mária 86 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére az oroszlányi városi temetőben. Aki szerette és tisztelte őrizze meg emlékezetében. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk minden ismerőssel, hogy Lovasi Józsefné Marika 2020. május 21-én 83 éves korában eltávozott e világból. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 30-án, szombaton, 12 órakor lesz Tatabányán, a felsőgallai temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. Boda József bánhidai lakos életének 84. évében váratlanul elhunyt. Szerettünk hamvait 2020. június 2-án, kedden, 11 órakor helyezzük örök nyugalomra Tatabányán, a Síkvölgyi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút és virágot helyeznek, s gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gulyás Tibor 78 éves korában hosszú betegség után csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Paulik Béla a Központi Műhely volt dolgozója életének 80. évében elhunyt. Szerettünk hamvait a jelenlegi helyzetre való tekintettel, szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra Tatabányán, az újtelepi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Csatári József tatai lakos 68 éves korában türelemmel viselt, rövid betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 29-én, pénteken, 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vranovits József 68 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvait szűk családi körben helyezzük el. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hornyák Ádám 72 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 28-án, csütörtökön, 15 órakor lesz a tardosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Köpe Mihály 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 29-én, pénteken, 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. A gyászoló család
"Nem fogjuk már elgyengült kezed, nem simítjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, marad a csend mindent köszönünk Neked." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Böjthe András a Komáromi Jókai Mór Gimnázium nyugdíjas tanára 2020. május 5-én életének 86. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. május 28-án, csütörtökön, 14 órakor veszünk búcsút a komáromi temetőben. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy János Tata, Koltói Anna utcai lakos 83 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra Tatán, a Környei úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Janecskó Jánosné Olényik Neonila tatai lakos 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 29-én, pénteken, 11 órakor lesz Tatán, a Kocsi úti új temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tóth Jánosné Kovács Rozália 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 28-án, csütörtökön, 13 órakor lesz a szomódi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk a feledhetetlen Molnár András halálának 3. évfordulójára. "Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékezem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj már semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre!" Örökké szerető feleséged, kislányod, fiad és családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Klinger Lajos 77 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagyné Varga Marianna az egykori Generál dolgozója 70 éves korában váratlanul elhunyt. Búcsúztatójának időpontjáról a család később ad tájékoztatást. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Zsebő Zsigmond életének 76. évében rövid betegség után elhunyt. Drága halottunk hamvait szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Konrád István biztonságtechnikai szakértő 73 éves korában elhunyt. Szentmisével egybekötött hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 25-én, hétfőn, 11 órakor lesz Tatabányán, a bánhidai Szent Mihály Templomban. Búcsúztatása után egy-egy szál virággal helyezzük örök nyugalomra Tatabányán, a Síkvölgyi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk Detrői Lászlóné Beszterczei Melinda türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatásáról a Család a későbbiekben gondoskodik. Lelki üdvéért 2020. május 24-én, vasárnap, 18 órakor gyászmisét tartunk a tatai Kapucinus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban együttérző szívvel osztoznak. A gyászoló család
Rangsor / 1 órája
Federer megelőzte Ronaldót és Messit
kihívás / 2 órája
A külügyminiszter is csatlakozott a brit nagykövet jótékonysági futóláncához (videó)
Partitúra / 3 órája
Új művek komponálására hívják a fiatal magyar zeneszerzőket
állatvilág / 3 órája
Ritka pillanat: fekete gólyát rögzített a vadkamera a Pilisben
W. P.
Fokozott figyelem / 3 órája
Megszűnik a tűzgyújtási tilalom az Alföldön is
újabb furcsaságok / 4 órája
Karácsonyék nem mondtak igazat a Soros támogatásról