A dixieland utazó nagykövete

Az egyetemi katedra és a világot jelentő deszkák: ez a két helyszín tölti be Benkó Sándor életét. Koncertjeire rendszerint pótszékeket kell beállítani. Egyik-másik hangversenye több órát is eltart, a közönség mégsem fárad. És ő sem. A dixieland nemzetközileg is ismert és elismert művelője ennek a fáradhatatlanságnak a titkairól mesél.

– Novemberi koncertjüknek a kongresszusi központban azt a címet adták: „When I’m Sixty-Four”. Azaz: „Amikor hatvannégy vagyok”. Miért?
– Poénból.
– Ennyire vicces a dolog?
– Akár azt is mondhatnám, hogy vicces. De véresen komoly. Viszont az is igaz, hogy régóta készültünk rá: betöltöttem a hatvannegyedik életévemet. Szinte önként adódott, hogy a Beatles-dallal ünnepeljük. Azt is mondhatnám, ezt a poént nem lehetett kihagyni.
– Mit lehet erre mondani? Jó vicc volt. A siker igazolta. A nagy vállalkozás azonban nem ez, hanem az a koncertsorozat, amelyet 2002-ben kezdtek el, és öt éven át minden esztendőben feldolgozzák a dixieland történetét a kezdetektől napjainkig. Honnan az ötlet?

– Három esztendeje határoztuk el, hogy az évi kétszáz-kétszázötven fellépés közül az egyiket, „A” koncertet A jazz születésétől napjainkig címmel egy valóban egyedülálló sorozatnak szenteljük. Az első 2002-ben A ragtime kora 1865–1917, a második tavaly a Chicago aranykora 1917–1927, a harmadik pedig idén A swing világa 1928–1939 címet viselte. Az idei négy és fél órásnál is hoszszabbra nyúlt előadásunkat – igaz, már megszoktuk – zsúfolt ház előtt tartottuk meg, és igaz örömünkre szolgált, hogy a közélet kiválóságai pártállásra való tekintet nélkül megtiszteltek bennünket. Jövőre még egy-egy ilyen nagyszabású hangverseny következik, majd pedig beköszönt 2006, amikor is a Benkó Dixieland Band fennállásának fél évszázados fordulóját ünnepli.

– Több mint négy és fél óra a színpadon; nem kérdezem, hogyan bírja. De hogyan bírja a közönség?
– Szereti. Úgy tapasztalom, nemcsak számunkra repül koncert közben az idő, hanem a széksorokban ülőknek is. A zene ugyanis magával ragad. De azért igyekszünk az egészet oldani is.
– Minden bizonnyal arra gondol, hogy nem csupán fújja, hanem beszél is. Bár tanárember, nem tanárosan magyaráz. Kedves, sokak számára ismeretlen, lebilincselő történetekkel oldja az egyébként sem éppen monoton zenét.
– A koncertjeimen azt tapasztalom, hogy a közönség veszi a dumát, én pedig mindig is szívesen tanulmányoztam annak a zenének a hátterét, amelyet művelek. Egy kis kultúrhistória, történetek, pikáns anekdoták a dixie, a dzsessz világából: elhunyt nagyokról, világsztárokról – olyanokról is, akiket már csak lemezről hallhattam, s olyanokról is, akikkel nagy-nagy örömömre nem is egyszer együtt muzsikálhattam.
– Kikkel fújta?
– Szinte nem is tudnám fölsorolni. Egyetlen emlékezetes történetet mondok: Bangkokban turnéztunk. Egyik este följött a színpadra egy szemüveges, félszemű ember, hogy velünk zenélhessen. Elmondta: ez a műfaj a kedvence. Bemutatkozott: Bhumibol vagyok. Ő volt a thaiföldi király.

– Benkó Sándor ízig-vérig muzsikus és ízig-vérig tanárember.
– A színpadon, úgy érzem, hasznát veszem annak az évtizedes oktatói tapasztalatnak is, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem. Már akkor is azon törtem a fejem, hogy a fizika történéseit miként tudnám
a világ történéseibe beilleszteni, aztán meg arra gondoltam, hogy meg kellene ugyanezt próbálni a dzsessz történéseivel is. Sőt: kézenfekvőek az „átfedések” is, hiszen az alkalmazott fizika teremtette meg a mikrofont, a rádiót, a televíziót, a kép- és hangrögzítés minden lehetséges eszközét, s ez a technikai fejlődés mérhetetlen kihatással volt a zenére. Mondanom sem kell, eszelős mennyiségű anyag gyűlt össze, amely állandóan gyarapodik. A Filharmónia felkérésére aztán a ’70-es évek végétől ifjúsági oktatóműsorokat is vállaltunk; esztendőnként mintegy ötvenezer iskolás ismerkedhetett meg az improvizáció művészetével, a hangszerekkel,
s persze magával a dixie-vel. A közönség korösszetételére jellemző, hogy a koncerteken a színpad előtt hatalmas gyermekfalka szokott összeseregleni, s a városi népünnepélyeken, a kisgyermekeknek, családoknak adott ismeretterjesztő koncerteken a publikum még a negyvenperces pakolást-beállást is meg szokta tapsolni.
– Mi lehet az oka annak, hogy ez a műfaj korosztálytól függetlenül oly népszerű?
– Csak nosztalgiával magyarázni aligha lehet. Egyébként is: a társadalom zenei ízlése koronként erősen változik, az utóbbi másfél-két évtizedben ráadásul szinte már követhetetlenül cserélődik. S egyszer csak azt vesszük észre: a fiatalságnak nincs is saját zenéje. Így indult el egy „revival-h ullám”, és úgy látom, a legnagyobb tömegbázisa ennek a műfajnak van. Szerénytelenül úgy szoktam mondani, hogy három műfaj van: a könnyűzene,  a dzsessz és a Benkó Dixieland Band.
– Mi ez a sajátosság?
– Magyar művészek közreműködésével, néhány kortárs sztár meghívásával kívánjuk hitelesíteni mindazt, amit hozzáadunk
a zenéhez. A sebességet azonban – épp a dixie termékenysége és
az irdatlan ismeretanyag okán – mindennek az átadásához megfelelőképp kell megválasztani. Évente kétszáz-kétszázötven fellépést vállalunk szerte az országban. Kiválasztottunk két „ünnepet”, a nagy tavaszi és az őszi koncertünket, az összes többit e köré építjük fel.

– Idén már ünnepelt: a születésnapját. De mit jelent Benkó Sándor számára az ünnep, a karácsony?
– Nem akarok közhelyeket mondani, nem is teszem. Bár a fellépéseinken sokat beszélek is, inkább szóljon helyettem a zene. A világon először mi vállalkoztunk arra, hogy karácsonyi igeliturgiára klasszikus kórussal bővített New Orleans-i zeneművet komponáljunk. Az eredeti hangzásról két amerikai sztárvendég, az egykor Louis Armstrong zenekarában szerepelt klarinétos, Joe Murányi, valamint Mika Vax trombitás gondoskodott. A budapesti csapat munkáját a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és Berki Tamás tette még teljesebbé. A liturgikus szolgáltatást a misén Bozorády Zoltán evangélikus esperes végezte. Ez a CD-nk bejárta a világot, még a Fehér Házba is eljutott. Aki szereti a mi zenénket, ezzel kívánunk neki boldog karácsonyt.

Benkó Sándor

Előadóművész, mérnök, Liszt Ferenc-díjas (1984), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje (1997) tulajdonosa, emellett számos nemzetközi díjban részesült, köztük Kalifornia állam kormányzójának elismerésében (1985), valamint Ronald Reagan elnök kitüntető elismerésében (1987).

1940. augusztus 15-én született Budapesten
1946-ban hegedülni tanul, 1953-tól szaxofonozik
1957-ben megalapította a Benkó Dixieland Bandet, hangszere a klarinét
1963-ban elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karát
1996-ig ugyanott adjunktus

Kutatási területe a villamos gépek számítógépes tervezése, azon belül az elektromágneses terek numerikus szimulációja

Benkó Sándor honlapja

toplistán
Új szöveges videó készült az Ossian Mennyit ad még című dalához
12 alkotás / 3 órája
Közzétették a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját
A versenyprogramban első vagy második filmjüknél tartó rendezők alkotásai szerepelnek.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Turbucz Gergelyné Lázár Mária 63 éves korában a teremtőnek visszaadta a lelkét. Hamvasztási utáni búcsúztatása 2020. július 15-én, szerdán, 12 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Kérjük, hogy a búcsúztatáson a kegyeletüket egy szál virággal róják le. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Rák Antal nyugállományú százados tatai lakos 71 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 15-én, szerdán, 11 órakor lesz katonai tiszteletadással Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bishof Józsefné Horváth Flóra életének 93. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló leánya, veje és a rokonok
"Ha egy könnycsepp gördül végig az arcunkon, Az azért van, mert szeretünk és hiányzol nagyon. Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Téged elfelejteni soha nem lehet, Csak élni kell az életet, nélküled. Nem halljuk a hangod, nem látjuk az arcod, Hiába szólítunk, azt már nem hallod. Virágot viszünk egy néma sírra, De ezzel Téged nem hozhatunk vissza. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, Hazudni kell a szívnek, hogy ne tudjon fájni." Összetört szívvel és szűnni nem tudó fájdalommal emlékezünk Dobiás József halálának harmadik évfordulóján. Szerető párod: Ibolya és családja
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szőke Lajosné Konnerth Zsuzsanna 78 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy Sándor 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 14-én, kedden, 9 órakor lesz az oroszlányi temetőben (sírnál). Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Jocha György 88 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 14-én, kedden, 10 órakor lesz Tatabányán, a felsőgallai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban együttérző szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bakonyi Istvánné Csordás Erzsébet 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 13-án, hétfőn, 15 órakor lesz a héregi temetőben református szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára virágot, koszorút helyeznek, s fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mach Pál 67 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 13-án, hétfőn, 13 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagyné Varga Marianna a volt Generál dolgozója 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 13-án, hétfőn, 16 órakor lesz az agostyáni Emlékerdőben. Kérjük, részvétüket csak 1 szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Áts József Ede 75 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 11-én, szombaton, 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Koblencz Mártonné Landberger Katalin életének 95. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 9-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a baji temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk temetésén megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Somogyi József 79 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 9-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a héregi temetőben református szertartás szerint. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lajtos Mátyásné Harmati Julianna, baji lakos 89 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 8-án (SZERDÁN) 15 órakor lesz a baji temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Pásztorné Flórián Mária 76 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2020. július 8-án, szerdán, 13 órakor lesz Tatabányán, a Síkvölgyi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Brunner József 79 éves korában ehunyt. Temetése 2020. július 7-én, kedden, 15 órakor lesz a baji temető ravatalozójánál. Gyászmiséje 13 óra 30 perckor lesz a baji katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Keszi Albertné Sümegi Mária életének 77. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 7-én, kedden, 13 órakor lesz a komáromi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kaszás László 73 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Drága halottunk hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Benkő Béla naszályi lakos életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 7-én, kedden, 15 órakor lesz Naszályon, a katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vér Lászlóné Nagy Mária 89 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 4-én, szombaton, 8 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. A gyászoló család
felelősség / 3 órája
A kormány szerdán tárgyal a rendezvényeket érintő szabályokról
gazdasági érdek / 5 órája
Ha tehetnénk, már elmehetnénk a Galapagos-szigetekre
újult erővel / 5 órája
Teljesítette a katonai alapkiképzést az öttusázó Kovács Sarolta
megbélyegzés / 7 órája
A baloldal szerint nem baj, ha lezsidóznak egy EP-képviselőt
nagy remények / 7 órája
A vakcinafejlesztés szempontjából ígéretes ellenanyagot azonosítottak
bajnokok ligája / 8 órája
Gulácsi Péter: a legjobbak ellen játszom a legszívesebben