Ország-világ

2020.10.21. 06:16

Hetek óta nincs válasz Brüsszelből Věra Jourová kapcsán

A kormány berkeiben mindenesetre továbbra is reakciót várnak az EB-től, amely több alkalommal meg is ígérte már, hogy „időben” érkezik majd a válasz. Tegnap az Ursula von der Leyen vezette biztosi testület amiatt viszont kritikát fogalmazott meg, ahogy Varga Zs. Andrást a Kúria elnökévé választották. Az ügyet a DK vitte a bizottság elé.

BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 28: EU Commissioner in charge of justice, consumers and gender equality Vera Jourova, speaks during a joint press conference with Andrus Ansip (not seen), Vice President for the Digital Single Market of European Union, EU Commissioner in charge of justice, consumers and gender equality Vera Jourova (not seen), European Commissioner for Security Union Julian King (not seen) and EU Commissioner for Digital Economy and Society, Bulgarian Mariya Gabriel (not seen), in Brussels, Belgium on September 28, 2017. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Több mint három hete már, hogy Orbán Viktor levélben kérte Věra Jourovának, az Európai Bizottság liberális alelnökének lemondását, ám a brüsszeli testület azóta sem adott írásos választ a magyar miniszterelnöknek – értesült a Magyar Nemzet kormányzati forrásokból.

Az Európai Bizottság szeptember végén, a kormányfő jegyezte levél nyilvánosságra hozatalát követően pedig azt ígérte: megvizsgálják a dokumentumot, majd érdemben és időben válaszolnak Orbán Viktornak. A lap forrásai szerint a kormány álláspontja nem változott, választ várnak az uniós bizottságtól a magyar kritikákra.

Nem mond le

Pedig az említett levélben maga Orbán Viktor miniszerelnök is idézte az uniós szerződések az Európai Bizottságra vonatkozó előírását, miszerint a testület – így annak tagjai – semleges és objektív intézményi szereppel bír.

„Aki tevékenységével megsérti a szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Věra Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – írta Orbán Viktor, utalva arra, hogy Jourová alelnök előzőleg a német Der Spiegelnek adott interjújában azt mondta, hogy a magyarok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak, illetve egy angol nyelvű szójátékkal élve beteg demokráciának nevezte Magyarországot. Az Európai Bizottság ezt követően kiállt Věra Jourová mellett, elutasították a lemondás lehetőségét, de még szeptember végi tájékoztatójukon is azt mondták, hogy a testület elnöke, Ursula von der Leyen válaszolni fog a magyar panaszlevélre.

Nincs válasz

Időközben a 444 portál a Hírklikkre hivatkozva cikket is közölt Věra Jourová nem fogja válasz nélkül hagyni Orbán levelét címmel. Közel két hete egy brüsszeli bizottsági tájékoztatón pedig újra elhangzott, hogy időben reagálni fognak a magyar kormánynak. Az Európai Bizottság egyelőre nem válaszolt érdemben a csúszás okára.

A botrányos Spiegel-interjú óta a cseh biztosnőt liberális párttársa, a momentumos Donáth Anna is kellemetlen helyzetbe hozta, amikor egy felvételen arról beszélt: a jogállamisági jelentések nyilvánosságra hozatalát megelőzően rendszeresen egyeztettek. Ismert, ezt előzőleg az EP-képviselő tagadta, de a Spiegel-interjút követő vitákban is az elsők között volt, aki kiállt Jourová alelnök mellett.

Lehulló álarc

Kormányzati források szerint pedig bizonyos szempontból a Hír TV felvételeinek tartalma károsabb az Európai Bizottság tagjára nézve, mint magára Donáth Annára, ugyanis rövid időn belül ez a sokadik alkalom, hogy „lehull az objektivitás álarca”. Az Európai Bizottság hivatalosan nem véleményez politikusi nyilatkozatokat, így a kiszivárgott videóra sem reagáltak, hiába érinti az a testületi alelnököt.

Tegnap viszont nem mulasztották el kommentálni, hogy az Országgyűlés Varga Zs. Andrást választotta a Kúria élére. Ahogy azt az Európai Bizottság illetékes szóvivője elmondta, a testületet aggasztja a Kúria elnöke kinevezésének körülményei, így közelről figyelik a magyarországi fejleményeket. Szerinte utóbbi egyébként a Magyarországról szóló, Jourová-féle jogállamisági jelentésben is megjelent aggályként. A dokumentumot a magyar kormány berkeiben viszont politikai kampányanyagnak tartják, ami Věra Jourová és a Momentum politikai szövetségének az eredménye is. A legfrissebb, a Varga Zs. András ügyet pedig a Demokratikus Koalíció vitte az Európai Bizottság elé: a párt EP-képviselője, Rónai Sándor egy múlt hét végi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a brüsszeli testülethez fordulnak azért, hogy Varga Zs. ne kerülhessen a bírói testület élére.

Megismétli Jourová érveit

Donáth Anna a hét elején a brüsszeli Euractiv portálon jelentetett meg lesújtó hangvételű véleménycikket, amelyben arról értekezik: a magyar kormány által kialakított hibrid rezsim csak a felszínen jogállam, tartalmát tekintve antidemokratikus, és semmibe veszi a jogállamisági elveket. A Momentum politikusa gyakorlatilag megismétli Jourová érveit, szerinte ugyanis a magyar társadalmat folyamatosan „úgy formálják, hogy az végül egy ember akaratának hódoljon be”. Mint azt írja, a kormány amiatt módosítja az alkotmányt is időről időre, mert az nem fér össze Orbán Viktor hatalmi játékaival. A hazai médiapluralizmus is előkerül az írásban: a Momentum politikusa immár nem az Index, hanem a Népszabadság és a Klubrádió példáival élve bizonygatja a hazai sajtó egyszínűségét. Egykori vitapartnerének, Varga Judit igazságügyi miniszternek is nekimegy: Donáth szerint amikor a tárcavezető a Magyarországon meglévő demokratikus intézményekkel érvel, valójában csak a demokrácia erodálását célzó kormányzati intézkedésekről tereli el a figyelmet. Emlékezetes, a Momentum másik EP-képviselője, Cseh Katalin augusztusban a szintén brüsszeli Politicónak írt hasonló hangvételű véleménycikket, amelynek témája az Index állítólagos ellehetetlenítése volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!