Ország-világ

2020.12.29. 12:42

Hét halálos áldozatot követelt a horvátországi földrengés, Magyarországon is érezni lehetett

Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. Ezt az értesülést megerősítette Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A rengést azért lehetett érezni Magyarországon, mert Horvátországban 6,3-as erősségű rengés volt. A természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyermek is – közölte a helyi sajtó. Huszonhat sérültet vittek kórházba, amelyből ugyanakkor evakuálni kell a betegeket, mert nem biztonságos.

Egy épület romjainál katonák Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségû földrengés volt Közép-Horvátországban.

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

A nemzetközi oldalak szerint erős,

6,4-as erősségi földrengés volt kedden Horvátországban

– írja az Origo.

A rengést nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában, Olaszországban, Szerbiában, sőt még Németországban is érezni lehetett.

A fő rengés után várhatók még utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

Mit jelent, hogy egy rengés 6,3-as erősségű? A Richter-skálán a 6 és 7 közötti rengések erősnek számítanak, évente mindössze 120 ilyet mérnek világszerte. Definíció szerint az erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50–80 kilométer távolságban is.

Hivatalos közlemény a földrengésről

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2020. december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt. A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek. A földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldala.

Azt is tudni, hogy

a rengés Baranya megyében ez idáig három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Az Index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának: egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy ember életéért még küzdenek.

Egy újabb holtest is előkerült a romok alól, a férfit egy templom temette maga alá a Sziszek melletti, Zazina faluban. Nem kizárt, hogy további áldozatok is vannak.

Huszonhat sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük hatot súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Negyven beteget átszállítottak Zágrábba. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. „Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Eddig az biztos, hogy az országhatárhoz viszonylag közel Komlón, Baján, Nemesnádudvaron, de távolabb is, több Budapesti kerületben, Sopronban és Vas megyében is rengett a föld.

Volt, aki arról számolt be, hogy mozog a karácsonyfa, mások alatt a fotel, a szék mozdult meg, egy áruházban pedig leestek az áruk a polcról.

Forrás: APA/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Egy másik olvasói beszámoló szerint

elkezdett minden hullámzóan mozogni, a karácsonyfa, virágok kilengeni. A kutyák ugattak a macska megvadult.

Több ember az utcára rohant, másokban egy régebbi berhidai földrengés emléke miatt lett rossz érzése.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, hétfőn egy 5,2-es erősségű földrengés volt Horvátországban, néhány magyar településen ezt is lehetett érezni.

A keddi földrengés ennél jóval erősebb volt.

Borítókép: egy épület romjainál katonák Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3-as erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!