terrorizmus

2019.11.11. 19:03

Három robbantást hajtottak végre az északkelet-szíriai Kámislíjében

Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Legalább hat polgári személy meghalt hétfőn ismeretlen tettesek által elkövetett három robbantásos merényletben az északkelet-szíriai Kámislíjében – közölte egy kurd biztonsági vezető és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet.

A kiterjedt megfigyelő hálózattal rendelkező OSDH szerint két gépkocsiba és egy motorkerékpárba rejtett pokolgép robbant a többségében kurdok lakta város piacán. Legalább 22 ember megsebesült.

A SANA szíriai állami hírügynökség terrorcselekménynek minősítette a robbantásokat. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója fekete füstoszlopot, kiégett autókat, halottakat és sebesülteket szállító mentőket látott két robbanás helyszínén. A polgári védelem önkéntesei a tűz eloltásán fáradoznak.

A támadásokat néhány órával azután követték el, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta egy pap és az apja meggyilkolását.

Az örmény katolikus egyház lelkészét és apját akkor ölték meg fegyveresek hétfőn, amikor Deir-ez-Zór városba tartottak, hogy ellenőrizzék a régebben az IÁ ellenőrzése alatt álló város egyik templomának helyreállítását.

A kurd vezetésű városban számos merényletet hajtottak végre, közülük soknak az elkövetőjeként az IÁ jelentkezett. 2016 júliusában legalább 44 ember halt meg egy öngyilkos támadásban, 2019 augusztusában pedig a kurd rendőrség egyik rendőrét ölték meg. Mindkét támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Az Egyesült Államok és szövetségesei támogatását élvező kurd erők által legyőzött terrorszervezetnek továbbra is több alvó sejtje van azokban a régiókban, amelyek korábban az uralma alatt állottak.

El-Haszake tartományban, ahol Kámislíje található, feszült a helyzet a török hadsereg által nemrégiben a Szíriai Népvédelmi Erők (YPG) szíriai kurd milícia ellen indított hadművelet miatt.

A szíriai háborúnak nyolc év alatt több mint 370 ezer halottja volt, és több millióan kényszerültek az otthonuk elhagyására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!