Illegális bevándorlás

2017.08.14. 06:20

Harcot hirdetett az embercsempészek ellen az EU migrációs biztosa

Dimitrisz Avramopulosz, az EU migrációs politikáért felelős biztosa szerint elsődleges feladattá vált az embercsempészek elleni küzdelem a Földközi-tengeren.

Avramopulosz a Funke német médiacsoport lapjainak adott, hétfőn közölt nyilatkozatában elmondta: mára elsődleges feladattá vált az embercsempészek elleni küzdelem, illetve az, hogy gátat szabjanak tevékenységüknek.

A 2015 őszén kifejezetten ezzel a céllal indított Sophia európai művelet eddig mintegy 110 feltételezett embercsempész, illetve emberkereskedő letartóztatását eredményezte, valamint több mint 470 csónakot sikerült lefoglalni, amelyekkel embereket szállítottak a Földközi-tengeren – méltatta a misszió eredményeit Avramopulosz.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter a Bild című német lap hétfői számában megjelenő interjúban az előzetesen közölt részletek szerint azzal vádolta az európai tagállamokat, hogy kudarcot vallottak a Földközi-tenger központi részén keresztül érkező migrációs hullám kezelésében. A külügyi tárca vezetője az egységes uniós migrációs politika hiányát sérelmezte, amely gondoskodhatna az Afrika felől érkező illegális bevándorlókról. „Olaszország kiveszi a részét, de nem képes egyedül viselni ezt a terhet” – hangsúlyozta Alfano.

Az olasz miniszter szerint az év végéig több mint 200 ezer menekült és migráns érkezhet Európába a Földközi-tengeren keresztül. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy „további százezrek várakoznak Líbiában a veszélyes átkelésre, amely gyakran végzetes eredménnyel jár”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!