Ország-világ

2021.06.15. 07:35

Ha a baloldalon múlna, ma nem telne meg szurkolókkal a Puskás Aréna

Öt év után újra futball-lázban ég az ország, ma este ismét Európa-bajnokságon lép pályára a magyar futballválogatott, az élményt megfejelve mindezt hazai pályán, magyar nézők előtt tehetik az új Puskás Arénában. A szenzációs sportdiplomáciai siker ellenére a baloldal folyamatosan a magyar labdarúgásért tett kormányzati törekvéseket támadja, sőt többszörösen ígéretet tettek arra, hogy ha ők kerülnek kormányra, kivonják az állam szerepét a profi sportból és elvonják a sikerhez vezető forrásokat.

„Hatalmas siker Magyarország számára, hogy egymás után kétszer is kijutott a magyar válogatott az Eb-re, míg azt megelőzően harminc évig ez egyszer sem sikerült. Szoros kapcsolat van e siker és a kormány sportpolitikája között, amely egy átfogó stratégiát jelent: a tömegsport támogatása vagy például a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése mellett a versenysport erősítése is kiemelt szerepet kapott” – mondta el a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint nem véletlen, hogy örömmámorban úszik több millió magyar szurkoló, akik ma este hazai pályán láthatják a nemzeti tizenegyet gyepre lépni a labdarúg-Európa-bajnokságon. Erre az élményre ugyanis még nem volt példa a magyar futballtörténelemben.

Már egy évtizede tartó sportpolitikának az eredménye, hogy egyre eredményesebb a magyar fociválogatott is, ami nemcsak sportsikereket jelent, hanem hozzájárul a nemzeti identitás erősödéséhez is. Az ünneplő tömegek látványa Budapest utcáin az előző foci-Eb meccseit követően minden magyart büszkeséggel töltött el, nagyon sokan ennek hatására döbbentek rá arra, hogy milyen nagy dolog egy nemzethez és egy közösséghez tartozni. Nem meglepő, hogy

a baloldali politikusok éppen emiatt a nemzeti identitáserősítő szerep miatt támadják a sportberuházásokat, hiszen ez az ő globalista, a nemzetállamok lebontását célul kitűző szemléletükbe nem illeszthető be

– indokolt Deák Dániel. Hozzátette: a jelek szerint azonban az eredmények a magyar kormányt igazolják, ami amellett, hogy a kormányoldal társadalmi megítélésének további javulását eredményezheti, a magyarságtudat és a nemzeti identitás erősödését hozhatja magával.

Ezért nem is meglepő Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy nem vett részt az új Puskás Aréna másfél évvel ezelőtti megnyitóján. Karácsony 2019-ben, önkormányzati kampányának megnyitóján arról beszélt, hogy ha ő lesz Budapest főpolgármestere, nem lehet a fővárosban stadiont építeni addig, ameddig nincs a város minden kerületében CT. Ami azért is érdekes, mert már akkor több CT volt Budapesten, mint fővárosi kerület.

Karácsony élen jár a nemzetközi sportesemények megfúrásában is, ugyanis a kormány csak a főpolgármester követeléseit teljesítve tudta útjára indítani az atlétikai stadion építését, amit Karácsony azóta is fegyverként használ a kormány ellen.

Mindemellett január végén Karácsony olimpiaellenes felhangokat is megejtett, „lopakodó olimpiai program” megvalósításáról, újratöltött olimpiai vágyálomról adatott ki közleményt, amelyből kiolvasható, hogy a főpolgármester negatív kontextusba állítja a budapesti olimpia lehetséges rendezését. A főpolgármesteren kívül a teljes baloldal kedvenc kampánytémája a futball és annak a jövőbeli kivéreztetése.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a napokban nyomatékosította, hogy ha ő kerül kormányzati pozícióba, véget vet a futball és a versenysport állami támogatásának. Hasonlóan gondolkodik a budapesti olimpiai álmok elkaszálója, Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje is, aki magyar futballmezt húzva hosszasan sorolta, hogy miként vezetné ki az államot a labdarúgásból, többek közt elzárná a TAO-pénzek útját a sport elől.

Fekete-Győr egy másik nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Emlékezzünk csak vissza, micsoda összegeket költött a kormány a Puskás Ferenc Stadion felépítésére. Kórházak közben nem épültek, a régieket nem újították fel. Most mihez kezdünk a Puskás Stadionnal? Eddig sem volt rá szükség, de a járvány végképp feleslegessé tette.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!