Ország-világ

2020.07.24. 07:28

Gyurcsányék nem adják fel a küzdelmet a hatalomért

A baloldal bekebelezéséhez a Momentum testén át vezet az út.

Bár a Dobrev Klára neve által fémjelzett európai parlamenti kampány a Demokratikus Koalíció számára relatív sikeresnek nevezhető, komoly ellenfelet kaptak a népszerűségüket a statisztikák szerint meghaladó párt, a Momentum képében – fejtette ki Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója a Magyar Nemzetnek készített elemzésében, hozzátéve: az első házi feladatot, az MSZP-tábor egy részének átcsábítását sikerrel végezte el a Gyurcsány házaspár, így következő lépésként a teljes ellenzéki oldal bekebelezését tűzték ki célul.

Eddig sem volt titok, hogy Gyurcsány Ferenc újból Magyarország vezetésére vágyik.

Mostanra azonban kiderült, hogy nemcsak egy, hanem immár két Gyurcsány ambíciói is ágaskodnak. „Gyurcsány Ferencné” Dobrev Klára ugyanis indirekt módon nem először jelentkezett be potenciális kormányfőjelöltnek – írja Nagy Dániel.

Szerinte a Dobrev által fémjelzett európai parlamenti kampány a Demokratikus Koa­líció számára relatíve sikeresnek nevezhető, hiszen az ellenzéki pártok közül egyedül ők tudtak két számjegyű eredményt elérni.

Az eredmény az EP-választás alacsonyabb részvételi számai miatt mégiscsak csalóka, hiszen a 2018-as országgyűlési választáshoz képest ugyan megháromszorozták százalékos arányukat, viszont a rájuk szavazó emberek száma nem duplázódott meg.

A kutatási igazgató megjegyzi: a Gyurcsány házaspár ügyesen használta ki látszólagos dominanciáját, és egy idő óta az ellenzék legerősebb pártjaként hivatkoznak magukra. Részsikereket egyébként egyértelműen elért már a Demokratikus Koalíció (DK), hiszen legnagyobb riválisukat, az MSZP-t háttérbe tudták szorítani.

A Nézőpont Intézet 2019-es összesített közvélemény-kutatásainak eredménye alapján tíz DK-s szavazóból hat elmúlt már hatvanéves, illetve a párttal szimpatizálók kevesebb mint felének van érettségije. Ez a társadalmi réteg korábban egyértelműen a szocialistákat támogatta.

Az első házi feladatot, az MSZP-tábor egy részének átcsábítását tehát sikerrel végezte el a Gyurcsány házaspár, így következő lépésként a teljes ellenzéki oldal bekebelezését tűzték ki célul – jelenti ki Nagy Dániel. Nehezíti a dolgukat azonban az, hogy a párt komoly ellenfelet kapott a Momentumban, amely a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatási adatai alapján már népszerűbb a DK-nál. A kutatási igazgató rámutat:

Gyurcsányéknak a baloldal bekebelezéséhez a Momentum testén át vezet az út.

Ilyen szempontból nem meglepő például a gödi belviszály sem, ahol a momentumos polgármester éppen DK-s alpolgármesterével nem tudott együttműködni, ezért vezetési válság alakul ki a Pest megyei településen. Nagy Dá­niel szerint felnagyítódott a Momentum egyébként is jelentős hiátusa, márpedig az, hogy az ifjú liberálisok nem képesek kormányozni.

De nemcsak momentumos, hanem egyéb ellenzéki, nem DK-s vezetésű városok is az összeomlás szélén tántorognak, ami persze rossz a 2022-es ellenzéki esélyeknek, de annál jobb Gyurcsányéknak. Szívesen vennék vissza a stafétabotot 2022-től, de tudják, hogy számukra a következő lépést az ellenzéki oldal egybeolvasztása jelenti.

Gyurcsány-billoggal választást nyerni ugyanakkor nem egyszerű – jegyzi meg Nagy Dániel.

Egybehangzó közvélemény-kutatási adatok bizonyítják, hogy Gyurcsány Ferenc elutasítottsága továbbra sem apad. A felesége esetében sem jobb a helyzet. Mindezek tükrében nem csoda, hogy a kamarillapolitika útját választják

– összegez a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója.

A Gyurcsány házaspár az elemző szerint a népszerűtlenségével jelenleg olyan ballasztot jelent az ellenzéki oldal számára, amit politikai tapasztalatukkal ugyan ideig-óráig palástolni tudnak, teljesen elfedtetni azonban nem. Éppen ezért egy olyan közös lista, amelyet egyikük vezet, hatalmas hendikeppel indul. Kérdés, hogy sikerül-e addigra olyan befolyást szereznie az ellenzéki oldalon Dobrevéknek, amelynek segítségével le tudják majd nyomni a többi párt torkán ezt a hátrányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!