Ország-világ

2021.01.19. 12:26

György István: a tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina

A Brüsszel általi beszerzés azonban lassú, ezért a munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormány azon szándékát, hogy más gyártóktól is biztonságos vakcinát szerezzen.

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár az Operatív Törzs tájékoztatóján arról beszélt, az oltási munkacsoport folyamatosan nyomon követi a vakcina mennyiségét, szállítását – írja az Origó.

Mára minden az országba megérkezett vakcinát eloltottak, Több mint 1600 fő megkapta a második oltását, szerdán újabb szállítmány fog érkezni. Az újabb vakcinaszállítmányokra ezután egy hetet kell várni, így lassabban halad az oltás a tervezettnél. A tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina.

A Brüsszel általi beszerzés azonban lassú, ezért a munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormány azon szándékát, hogy más gyártóktól is biztonságos vakcinát szerezzen.

Ha nagyobb vakcinaszállítmány érkezne az országba, akkor egy tömeges oltást is le tudnánk bonyolítani

– jelentette ki. Eddig 90 idősotthonban, 10 003 embert oltottak be – tette hozzá.

Gy. Németh Erzsébet kritikájára reagálva György István azt kérte a főváros baloldali vezetésétől, kérdezze meg az ott lakókat, hogy zajlik az oltás ezekben az intézményekben.

A baloldal az oltás ellen hergel, sőt, oltásellenesek. Inkább azért lobbizzanak Brüsszelben, hogy előbb kapjunk oltást – tette hozzá.

Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, és az idősotthonok dolgozói, lakói után a 60 év felettiek következnek. A türelmetlenség nagyobb az Operatív Törzsnél, mint a közvéleményben – jelentette ki. A 60 év felettiek további csoportok fogják követni. Megkezdődött a felkészülés a rend- és honvédelmi csoportoknál.

Ahogy növekedünk előre a sorban, az oltóhelyek száma is növekedni fog – tette hozzá.

102 kórházat, 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4000 háziorvosi rendelőt tudnak oltóponttá tenni

- közölte.

Ha lesz igény, akkor a szavazóköröket is bevonják oltóhelynek – ismertette György István, aki azt fejtette ki, hogyha lenne vakcina, akkor kiszélesítenék az oltópontok körét.

A társadalomnak teljes összefogásra van szüksége

– szögezte le.

Két nap alatt egymillió embert be tudnánk oltani, az oltási munkacsoport felkészült a feladatra – összegzett. Minden célcsoport értesülni fog a rá vonatkozó információkról. Ez még a vakcinaszállítmányok akadozása miatt bizonytalan. Mindenki meg fog kapni minden információt kellő időben – zárta mondandóját.

Címkék#vakcina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!