Büntetés és jutalom

2018.01.16. 22:48

Gulyás Gergely szerint az utókor feladata a kommunizmus bűneinek feltárása

A diktatúra után harminc évvel az utókor legfontosabb feladata a valóság feltárása, ami büntetés azoknak, akik a kommunista rendszer bűneit elkövették, de jutalom azoknak, akik képesek voltak megőrizni egyenes gerincüket a nehéz körülmények között – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága könyvbemutatóján.

Megjegyezte: a kommunista diktatúra feltárása azért is fontos, hogy ne forduljanak elő olyan tájékozatlanságról tanúskodó nyilatkozatok, amelyek a szabadon választott kormány és a diktatúra közé egyenlőségjelet tesznek.

Minél jobban megismeri valaki a diktatúra aljas megtorló gépezetének és besúgó rendszerének működését, annál kevésbé mossa össze a fogalmakat – hangsúlyozta a képviselő az Az nem lehet ugyanis, hogy súlyos bűntett ne legyen büntethető – Jogi fejezetek a magyarországi igazságtétel és kárpótlás történetéből című könyv bemutatóján.

A magyar rendszerváltozás tapasztalata az, hogy súlyos bűntettek, amelyek még büntethetők lettek volna, mert az elkövetők életben voltak és a tettük is feltárható volt, büntetlenül maradtak – jegyezte meg Gulyás Gergely, utalva a könyv címére.

A kormánypárti politikus sajnálatosnak nevezte azt, hogy az Alkotmánybíróság annak idején – a köztársasági elnök indítványára -  olyan döntést hozott, amely lehetetlenné tette a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek büntethetőségét.

Sobor Dávid ügyvéd, a könyv egyik szerzője a könyvbemutatón úgy fogalmazott: a rendszerváltozás kudarca volt az, hogy az első Alkotmánybíróság megsemmisítette a lex Zétényit, ez a törvény ugyanis megteremtette volna a felelősségre vonás feltételeit.

A kommunista diktatúra évei alatt a hatalom birtokosai válogatott erőszakos bűncselekményeket követtek el a magyar állampolgárok rovására, és ezen cselekmények segítségével sikerült meghosszabbítaniuk a hatalomban maradásukat, így az elévülés intézményén keresztül mentesültek a jogkövetkezmények alól – összegzett az ügyvéd.

Szerzőtársa, Máthé Áron elmondta: a könyv figyelemmel követi a rendszerváltozás utáni teljes igazságtételi folyamatot a büntetőjogtól kezdve a semmisségi törvényekig és a különböző múltfeltáró testületekig és bizottságokig, illetve az információs és anyagi kárpótlásig. Az igazságtételi folyamat főbb állomásain haladnak végig a szerzők, részben időrendi, részben tematikus sorrendben – tette hozzá.

A kötet szerzői: Kovács István, Máthé Áron, Sobor Dávid, Szánthó Miklós és Törcsi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!