Ostrom alatt áll Európa

2020.02.28. 17:29

Görögország nem fogja tűrni az illegális határátlépéseket

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Twitter-üzenetben jelentette be, hogy megerősítik a határvédelmet.

Görögország nem fogja tűrni a migránsok illegális határátlépéseit, ezért megerősíti határvédelmét – közölte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken Twitter-üzenetében.

Hangsúlyozta: Görögország nem felelős a tragikus szíriai eseményekért, és nem fogja viselni mások döntéseinek következményeit.

Hírügynökségi értesülések szerint menedékkérők csoportjai kezdtek el gyülekezni a görög-török szárazföldi határon. Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tart a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel. Az ERT görög közszolgálati televízió később már migránsok százairól jelentett az Évrosz-határfolyó térségében.

A görög rendőrség könnygázt és paprikasprayt vetett be, amikor néhány illegális bevándorló megpróbált átkelni a határon. A pazarkulei határátkelőt ezt követően a görög hatóságok lezárták. A helyszínen lévő tudósítók szerint a határ görög oldalán a kormány számos rendőrt, határőrt és katonát mozgósított az illegális határátlépések megakadályozására.

A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy Görögország megerősítette a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában bejelentették: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket.

Micotákisz a nap folyamán Angela Merkel német kancellárral is beszélt telefonon a görög határokon kialakult helyzetről, illetve az ott foganatosított intézkedésekről – közölte a görög kormányfő hivatala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!