fókuszban a fejlesztések

2021.02.25. 21:52

Fürjes: a következő uniós ciklusban is ezermilliárd fog a főváros fejlesztésére jutni

A kormány szeretne az önkormányzatoknak is segíteni; „most azon dolgozunk, hogy talpon maradjon mindenki” – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, miután csütörtökön a főpolgármesterrel és a budapesti kerületek polgármestereivel folytatott megbeszélést.

Fürjes Balázs sajtótájékoztatóján kijelentette: csütörtökön a kormány, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok egyeztettek, de a főszereplők a budapesti polgárok. Értük kell közösen megoldásokat találni, a járvány okozta csekket nem tudjuk benyújtani a koronavírusnak.

Az államtitkár hozzátette, hogy a koronavírus-járvány az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta. Úgy fogalmazott, hogy válság idején „a gázra kell lépni, szó sem lehet megszorításokról, adóemelésről.

Adócsökkentés, beruházások, a vállalkozások és a családok támogatása a mi receptünk” – hangoztatta.

Hangsúlyozta, a kormányzat elsősorban fejlesztéseket kíván támogatni, és csak másodsorban az önkormányzatok működését, mert a fejlesztések tartják meg a munkahelyeket és segítenek a vállalkozásoknak, illetve a családoknak.

Fürjes Balázs a csütörtöki tárgyalást jó hangulatú egyeztetésként értékelte, amely első állomása volt a tervek szerint március végéig lezáruló egyeztetés-sorozatnak, amelynek végén – szavai szerint – megoldást tudnak nyújtani a budapestieknek.

Ismertette: a kormányzat írásban vár választ a polgármesterektől arról, hogy milyen bevételkiesést okozott az iparűzési adó csökkentése, milyen intézkedéseket tesznek a helyzet kezelésére, milyen állapotban van az önkormányzati büdzsé, milyen megtakarításokkal rendelkeznek. Továbbá arra is, hogy milyen kerületi fejlesztéseket támogasson a kormány, illetve azt is kérik, hogy „önbevallásos alapon” ismertessék, mely önkormányzati döntések okoztak bevételkiesést – részletezte Fürjes Balázs.

Az államtitkár elmondta, Karácsony Gergely főpolgármesterrel megegyeztek arról, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) következő ülését. Azon – mutatott rá Fürjes Balázs – szintén nagyon fontos téma lesz a pénzügy, a fővárosi bevételkiesés lehetséges kompenzációja, új fejlesztések elindítása, illetve részletes egyeztetést folytatnak a főpolgármesterrel az Európai Unió rendkívüli helyreállítási alapjának budapesti felhasználásáról.

Fürjes Balázs szavai szerint a kormányzat olyan hírrel megy a FKT-be, miszerint a következő uniós fejlesztési ciklusban is több ezermilliárd forint fog Budapest fejlesztésére jutni.

A kormánypárti politikus beszámolója szerint több olyan konkrét javaslat hangzott el a polgármesterek részéről, amelyet a kormány kész megfontolni. Az államtitkár ezek között említette az Egészséges Budapest Program folytatását, amire a kabinet „rögtön igent mondott”, így a kerületi önkormányzatok idén is 10 milliárd forintot kapnak egészségügyi intézményeik fejlesztésére.

Fürjes Balázs úgy folytatta: szintén önkormányzati javaslat volt a kerületi sürgősségi ellátás normatívájának megemelése, az ingyenes parkolás szükségességének felülvizsgálata, továbbá felmerült a korábban tervezett, de valamiért elmaradt kerületi fejlesztések megvalósítása, a benyújtott pályázatok önkormányzati önrészében való segítségnyújtás.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kormányzat azt is kérte a polgármesterektől, hogy mindent tegyenek meg az átoltottság növelése érdekében.

Fürjes Balázs legfontosabb célként jelölte meg az emberi élet és egészség védelmét és a gazdaság újraindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!