intézkedés

2017.12.05. 17:04

A Fülöp-szigeteki elnök utasította a rendőrséget a drogellenes akciók folytatására

A hatóságok emellett mintegy 11 ember halálának körülményeit vizsgálják, hogy megállapítsák: megölésük összefüggött-e kábítószerekkel, gyilkosaik pedig felbérelt vagy önkényes igazságosztók voltak-e.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kedden utasította a rendőrséget, hogy folytassák drogellenes műveleteiket, két hónappal azután, hogy elrendelte ezek felfüggesztését.

A dpa német hírügynökség közlése szerint a rendőrség szerepvállalását Duterte drogellenes háborújában az elnök azért állította le, mert botrány robbant ki amiatt, hogy a kábítószer-ellenes műveletekkel összefüggésben meggyilkoltak három tizenévest.

A Fülöp-szigeteki államfőt rendszeren bírálják azért, mert a drogellenes háborúban megölt, kábítószer használatával vagy kereskedelmével gyanúsított több mint 3 ezer ember közül sokan törvényen kívüli gyilkosságok és leszámolások áldozatául eshettek, s ezeknek a gyilkosságoknak a körülményei tisztázatlanok maradnak.

Manila október közepén jelentette be, hogy a drogellenes háború vezetését a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal (PDEA) hatáskörébe helyezték, a rendőrségtől elvették a műveletek irányítását.

Harry Roque, Duterte szóvivője közölte: a drogháborúban továbbra is a PDEA marad a vezető ügynökség, a nemzeti rendőrség feladata az aktív támogatásnyújtás folytatása lesz.

A szóvivő az elnök utasítását azzal indokolta, hogy a kábítószerrel összefüggő illegális tevékenységek és bűncselekmények száma jelentősen megnőtt, miután a drogellenes kampány irányítása a PDEA-hez került. Roque hozzátette, hogy a nyilvánosság követeli a rendőrségnek és más rendfenntartó szerveknek a drogháborúban ellátott feladatkörének visszaállítását.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábban figyelmeztetett, hogy ha a rendőrség ismét részt vesz a kábítószer-ellenes műveletekben, a törvényen kívüli gyilkosságok száma is nőni fog.

Rodrigo Duterte tavaly június 30-i hivatalba lépése és az idei év szeptember 16. között legalább 3850 ember halt meg rendőrségi fellépésekben.

A hatóságok emellett mintegy 11 ember halálának körülményeit vizsgálják, hogy megállapítsák: megölésük összefüggött-e kábítószerekkel, gyilkosaik pedig felbérelt vagy önkényes igazságosztók voltak-e.

Címkék#elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!