Nemzeti Eszközkezelő

2019.02.23. 11:55

Fónagy János: az a cél, hogy 32 ezer családnak visszaadjuk az otthonát

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megkezdte az értesítők kiküldését, amelyekben arról tájékoztatják a korábban bajba került hiteleseket, hogy lehetőségük van visszavásárolni egykori ingatlanjaikat.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügyekért felelős parlamenti államtitkár az Echo Tv Napi aktuális című műsorában felhívta rá a figyelmet, visszavásárlás esetén nem a mostani lakásárakat kell figyelembe venni, hanem az az összeg képezi az eladási ár alapját, amelyet az eszközkezelő annak idején fizetett érte. A politikus szerint az a cél, hogy „a rossz emlékű devizahiteles otthonvesztő rémálom” véget érjen.

32 ezer ügyfél, vagyis 32 ezer család dönthet úgy, hogy egy összegben, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által meghatározott kedvezményes áron vagy kedvezményes részletvétellel kíván-e újra tulajdonosává válni korábbi otthonának.

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190222_napi_aktualis_fonagy_janos.MP4

Az ügyfeleknek az ajánlat kézhezvételétől számított hatvan napon belül kell választ adnia. Fónagy János ismertetése szerint március 31-ig folyamatosan tart a levelek kézbesítése, hiszen azok mindenkinek névre szólóan, lakásonként teljes részletességgel megmondják, milyen választási lehetőségek állank a rendelkezésére, milyen időhatárokat kell betartani, hová lehet fordulni felvilágosításért.

A műsorvezető felvetésére, hogy miként állapítják meg a lakás vételárát, az államtitkár elmondta, ennek alapját az az összeg képezi, amennyiért az eszközkezelő annak idején megvásárolta.

- Tehát nem a mostan árról van szó, hiszen azóta felmentek az ingatlanárak. A négy, öt, hat, hét évvel ezelőtti,az akkori megvásárlás szerinti árat jelenti

– emelte ki Fónagy János.

Hozzátette: az induló árból lejön az az összeg, amelyet a bérlők bérleti díjként december 31-ig kifizettek, vagyis ezt mintegy előlegként veszik figyelembe. Egyösszegű vásárlás esetén a vételár további kedvezménnyel csökkenthető.

- Ha az ingatlan Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban van, a kedvezmény 15 százalék, más vidéki városban 25 százalék, egyéb településen 35 százalék

– közölte Fónagy János.

A visszavásárlási lehetőség nem csak az eredeti tulajdonost illeti meg, hanem a közeli hozzátartozót is – közölte Fónagy János.

Az államtitkár arról is beszélt, lehetőség van arra, hogy valaki részletekben fizessen. Ilyen esetben az eszközkezelő a részletet a jelenleg fizetett bérleti díj alapján állapítja meg, ez ma átlagosan 11 160 forint. Fónagy János szerint rendkívül kedvező ez a fajta vásárlási lehetőség, amelynek a futamideje 30 év.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!