Természeti katasztrófa

2018.11.12. 06:59

Folyamatosan nő a kaliforniai erdőtüzek áldozatainak száma

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai erdőtüzek halálos áldozatainak száma, az eltűnteké pedig meghaladja a kétszázat – közölték a hatóságok.

Yuba County Sheriff officers carry a body away from a burned residence in Paradise, California, on November 10, 2018. - Firefighters in California on November 10 battled raging blazes at both ends of the state that have left at least nine people dead and thousands of homes destroyed, but there was little hope of containing the flames anytime soon. So far, all nine fatalities were reported in the town of Paradise, in Butte County, where more than 6,700 buildings, most of them residences, have been consumed by the late-season inferno, which is now California's most destructive fire on record. (Photo by Josh Edelson / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Josh Edelson

Kory Honea, a kaliforniai Butte megye rendőrfőnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy hat újabb holttestet találtak a szinte teljesen leégett észak-kaliforniai Paradise kisvárosban és a környékén, és ezzel ott 29-re nőtt halottak a száma. Ketten Kalifornia déli részén, a Malibu környékén pusztító erdőtüzekben haltak meg. Honea szerint Észak-Kaliforniában 228 embert eltűntként tartanak számon.

Közben folytatódik az áldozatok utáni kutatás a 27 ezer lakosú, északon fekvő, hegyvidéki Paradise kisvárosban és a környékén, a hatóságok DNS-laboratóriumokat állítanak fel a szénné égett holttestek azonosítására.

A Kalifornia északi és déli részén pusztító három nagyobb tűzvész oltásában nyolcezernél több tűzoltó vesz részt, és érkezik még erősítés más szövetségi tagállamokból. Helyi idő szerint vasárnap Észak-Kaliforniában 450 négyzetkilométeren égett az erdő, és csak a terület negyedén sikerült egyelőre megfékezni a lángok terjedését. Kaliforniában 150 ezer embert evakuálták.

A halottak számát tekintve ez a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében azóta, hogy számon tartják az áldozatokat. A hatóságok szerint több mint 6700 épület vált a lángok martalékává.

A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a hétfő reggel várható viharos széllökések robbanásszerűen szíthatják fel a lángokat.

Borítóképünkön holtestet cipelő emberek az észak-kaliforniai Paradiseben

Fotó: Josh Edelson / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!