Ország-világ

2021.08.28. 11:00

Fokozott szolgálattal készülnek a polgárőrök a tanévkezdésre

A polgárőrök online elnökségi ülésen döntöttek arról, hogy a reggeli és délutáni órákban a polgárőrök segítenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítik a drogprevenciós járőrszolgálataikat az iskolakezdés idején.

Dunaharaszti, 2020. szeptember 1. Elsõ osztályos tanulók a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc általános iskola tanévnyitó ünnepségén 2020. szeptember 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kiemelt figyelmet fordít a tanévkezdés biztonságára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), ezért a polgárőrök a reggeli és a délutáni órákban fokozottan ellenőrzik az iskolák és óvodák környékét – hangzott el az OPSZ augusztus 27-én, online megtartott elnökségi ülésén. Bakonyi Ágnes, az OPSZ sajtófőnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a testület egyebek közt döntött arról is, hogy november 15-ig két, erre a feladatra létrehozott bizottságnak kell minősítenie és értékelnie minden motoros polgárőrt.

Bakonyi Ágnes kiemelte,

mint minden évben, így idén is kiemelt figyelmet fordít a tanévkezdés biztonságára az Országos Polgárőr Szövetség.

A pénteken online megtartott elnökségi ülésen Szabó Zoltán szakmai elnökhelyettes minden egyesületet arra kért, hogy

a rendőrséggel együttműködve fokozottan ellenőrizzék az óvodák, iskolák környékét. A reggeli és délutáni órákban a polgárőrök segítsenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítsék a drogprevenciós járőrszolgálataikat.

Szabó Zoltán szólt azokhoz a polgárőrökhöz is, akik olyan településen szolgálnak, ahol nincs oktatás. Az itt működő egyesületektől azt kérte, hogy a polgárőrök fokozottan figyeljék a tömegközlekedési eszközök megállóit az iskolába induló, vagy onnan érkező gyermekek biztonsága érdekében.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke mindehhez hozzátette,

az iskolák és óvodák környékén az intenzív jelenlétet legalább egy hónapig fenn kell tartani, ezért minden polgárőrt arra kér, érezze kötelességének a gyermekek biztonságos iskolakezdését.

A kommunikációs vezető rámutatott, a polgárőrség elnöksége döntött arról is, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt nézeteltérések és negatív példák miatt, november 15-ig két, erre a feladatra létrehozott bizottságnak kell minősítenie, és értékelnie azt a 120 motoros polgárőrt, akik nagymotorral (F3 35 kw-ot meghaladó teljesítményű motorokkal) látják el szolgálatukat. A vezetőtestület döntése értelmében a bizottságok tagjai a személyes találkozókon vizsgálni fogják a motoros polgárőrök emberi és erkölcsi viszonyát a szervezethez, a hatályos jogszabályok betartását. Az elfogadott előterjesztés szerint, a bizottság a vizsgálatot követően minden F3-as kategóriába sorolt motorral rendelkező motoros polgárőrt A, B, illetve C engedélyezési osztályba javasol. Az „A” kategória azt jelenti, hogy a motoros az egyesülete területén láthat el motoros szolgálatot, a „B” kategória szerint besorolt motoros a megyei szövetség területén láthat el szolgálatot, a „C” kategóriás motoros polgárőr regionális illetve országos feladatot láthat el.

Az engedélyeket az OPSZ elnöke adja ki, amelyet bármikor indokolás nélkül visszavonhat.

Túrós András, a Szövetség elnöke emellett bejelentette, hogy az OPSZ Motoros Tagozatának felügyeletét ideiglenesen saját hatáskörébe vonta, a napokban lemondott tagozatvezető feladatait pedig, ugyancsak ideiglenesen, Cseh László a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke veszi át.

Az elnökség tagjai határozatban ismerték el, és köszönték meg a Mórahalmon augusztus 14-én megrendezett Országos Polgárőr Nap szervezőinek munkáját, valamint a város polgármesterének és önkormányzatának anyagi és erkölcsi támogatását. A minden szempontból sikeres rendezvény – amelyen mintegy 3000 polgárőr vett részt – méltó emléket állított az idén 30 éves polgárőrségnek.

Az ülésen elhangzott beszámolók szerint, idén nyáron minden, az OPSZ tagozatai által rendezett tematikus tábor sikerrel zárult, csakúgy, mint a megyékben megtartott gyermek -és ifjúsági táborok. Az OPSZ elnöke még intenzívebb munkára biztatta a táborok szervezőit, annak érdekében, hogy minél több fiatal ismerhesse meg a polgárőrséget.

A Szövetség elnöke az ülés végén beszámolt arról, hogy

a pandémia közeledő negyedik hulláma elleni védekezés érdekében a Belügyminisztérium 150 ezer darab maszkot biztosított a polgárőröknek. Ugyanakkor a várható migrációs nyomás miatt az egyesületek a Porsche Hungáriától kedvező feltételekkel bérelhetnek terepjárókat

– hangsúlyozta Túrós András.

Borítókép: első osztályos tanulók a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc általános iskola tanévnyitó ünnepségén 2020. szeptember 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!