veszély

2017.12.20. 17:48

Fokozná együttműködését a terrorizmus ellen Baku, Teherán és Ankara

Azerbajdzsán, Irán és Törökország emellett hangsúlyozta, elejét veszik országukban az olyan tevékenységeknek, amelyek fenyegetést jelenthetnének egymás biztonságára nézve.

Azerbajdzsán, Irán és Törökország elengedhetetlennek tartja az együttműködés fokozását a terrorizmus, illetve a szélsőségesség minden megnyilvánulási formája elleni harcban – olvasható a Bakuban szerdán tartott török-iráni-azerbajdzsáni külügyminiszteri találkozó zárónyilatkozatában.

A tárcavezetők nem feledkeztek meg a dokumentumban megemlíteni a szeparatizmust, a nemzetközi bűnszervezeteket, az illegális fegyver-, kábítószer- és emberkereskedelmet, a kulturális és történelmi örökség elleni bűncselekményeket, a kiberbűnözést, de az illegális bevándorlást sem, olyan jelenségekként, amelyek ellen szintén közös erőfeszítéssel szeretnének fellépni.

A nyilatkozatban Azerbajdzsán, Irán és Törökország emellett hangsúlyozta, elejét veszik országukban az olyan tevékenységeknek, amelyek fenyegetést jelenthetnének egymás biztonságára nézve. A három ország fontosnak tartotta kiemelni a szállítási infrastruktúra és a tranzit lehetőségek kiépítésére szolgáló közös projektek jelentőségét is.

A külügyminiszterek egyben hangsúlyozták „a muszlim szolidaritás elmélyítésének fontosságát” is, amit az iszlám világot ért kihívások ellenszerének neveztek, s kifejezték szándékukat, hogy „aktívabban és hatékonyabban együttműködjenek a testvériség megszilárdítása, illetve a türelem és a kölcsönös megértés érdekében”.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a sajtónak nyilatkozva kitért arra, hogy palesztin kollégája, Rijád al-Malki társaságában utazik az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli ülésére, hogy szavazzon a határozattervezetről, amely felszólítaná Donald Trump amerikai elnököt a Jeruzsálem státuszára vonatkozó „hibás és elfogadhatatlan” döntésének visszavonására.

Az ENSZ-közgyűlés döntése jogilag nem kötelező, de komoly politikai súlya van.

„Isten segedelmével átvisszük a közgyűlésen a határozatot Palesztina és Jeruzsálem érdekében” – hangsúlyozta Cavusoglu az iráni és azeri kollégájával közösen tartott sajtókonferencián. Leszögezte: „Mostantól aktívabban fogjuk védelmezni a palesztinok jogait.” „Keményebben dolgozunk majd a független Palesztin Állam nemzetközi elismeréséért” – jelentette ki a török tárcavezető.

Trump december 6-án jelentette be döntését, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át. A döntés heves tiltakozásokat váltott ki a muszlim világban.

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti. Ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok pedig jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!