terrorizmus

2019.02.07. 10:54

Fokozatosan északra húzódnak az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi terrorcsoportok

Ez a helyzet veszélybe sodorja a közép-ázsiai köztársaságokat.

Fokozatosan északra húzódnak az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi terrorcsoportok – figyelmeztetett csütörtökön a kirgiz nemzetbiztonsági tanács titkára a fővárosban, Biskekben tartott sajtóértekezletén.

Damir Szaginbajev adatai szerint ezekben a csoportokban jelen vannak azok a fegyveresek is, akik korábban Szíriában harcoltak az ottani kormányerők ellen. Ez a helyzet szerinte veszélybe sodorja a közép-ázsiai köztársaságokat. Hozzátette, hogy a

Kirgizisztán és Tádzsikisztán területén lévő orosz katonai támaszpontok, valamint az adott országok saját fegyveres alakulatai komoly visszatartó erőt jelentenek a nemzetközi terrorista bandáknak.

Szaginbajev elmondta, Biskek nem tárgyal Moszkvával arról, hogy még egy orosz katonai bázist létesítsen az ország területén. Nem is mérlegelték ennek lehetőségét – tette hozzá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői biskeki látogatásán arról beszélt, hogy

Oroszország kész fontolóra venni egy újabb katonai bázis létrehozását Kirgizisztánban,

amelynek igénye a helyi vezetésben az Afganisztán felől érkező terrorfenyegetés miatt merült fel. Az orosz fegyveres erőknek Tádzsikisztánban is van támaszpontjuk, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belüli együttműködés keretében.

Oroszország jogelődje, a Szovjetunió fegyveres erői 1979. december 25. és 1989. február 15. között egy meghiúsult ideológiai és geostratégiai terjeszkedési kísérlet keretében harcoltak Afganisztánban.

Az Egyesült Államok 2001-ben, a területén az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet által végrehajtott támadások után avatkozott be a közép-ázsiai országban, megszerezve az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatását is.

Az amerikaiak és szövetségeseik által támogatott afgán kormány jelenleg a szélsőséges, fegyveres tálibokkal áll harcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!