Finnországi késelés

2017.08.18. 16:28

Terrortámadás volt a pénteki késelés

A turkui támadást menedékkérő követte el.

Terrortámadás volt a késelés, menedékkérő követte el

Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek – közölte szombaton a rendőrség.

A hatóságok eleinte gyilkosságra gyanakodtak, de az éjszaka folyamán összegyűjtött információk alapján már terrorista indíttatású gyilkosságként és gyilkossági kísérletként kezelik a bűncselekményt.

A finn biztonsági hírszerző szolgálat (SUPO) a történtek dacára változatlanul hagyta a terrorfenyegetettség szintjét, amelyet utoljára júniusban emeltek magasabbra. A terrorveszély szintje Finnországban 2015 decembere óta „alacsony” volt, ezt emelték júniusban egy fokozattal magasabbra. Antti Pelttari, a SUPO vezetője szerint a késeléses támadás kivizsgálásának egyik kulcseleme annak megállapítása, hogy az elkövető kapcsolatban állt-e az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.

A támadó péntek délután megölt két embert, és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sérültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár. A sérülteket Turku egyetemi kórházába szállították. Háromnak súlyos az állapota, intenzív osztályon ápolják őket.

A támadóról ismertté vált, hogy tavaly érkezett Finnországba, és a támadáskor nyilvánvalóan nőket választott célpontnak. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, és csak annyit közölt, hogy „részese volt a menedékjogi eljárásnak”, továbbá hogy a turkui befogadóközpontban lakott. A rendőrség közölte, hogy a férfi eddig nem volt hajlandó válaszolni a rendőrség kérdéseire, de a nap folyamán megpróbálják újra kihallgatni.

A lábon lőtt támadón kívül a finn rendőrség még négy marokkóit vett őrizetbe, és még egy ember ellen nemzetközi körözést adott ki. Korábban a rendőrség semmilyen, velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott. Megkezdték az őrizetbe vettek kihallgatását, tisztázandó esetleges részvételüket a bűncselekményben. Az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak a feltételezett merénylővel, de egyelőre nem tudni, hogy közük van-e a merénylethez.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.

Merkel nem engedné, hogy életmódunk feladására kényszerítsenek bennünket

Angela Merkel német kancellár a nap folyamán Németország teljes támogatásáról biztosította a finneket, és részvétét fejezte ki a Juha Sipilä miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A kancellár szerint Németország Finnország oldalán áll: „Nem engedhetjük, hogy megfélemlítsenek és életmódunk feladására kényszerítsenek bennünket. Elszántan fel kell lépnünk a terroristák ellen” – mondta Merkel.

Négy embert őrizetbe vettek szombatra virradóra

Markus Laine finn rendőrparancsnok szerint megkezdték az elfogott személyek kihallgatását, tisztázandó a részvételüket a bűncselekményben. A rendőrparancsnok a folyamatban lévő nyomozati eljárásra tekintettel nem bocsátkozott részletekbe.

Péntek délután a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában egy férfi késsel támadt a járókelőkre. A rendőrség tájékoztatása szerint ketten meghaltak. Szombati híradások szerint nem hat, hanem nyolc embert szállítottak sebesülésekkel Turku egyetemi kórházába. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.

A rendőrség lábon lőtt és őrizetbe vett egy férfit, aki a késeléssel gyanúsítható, egyúttal felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol a városközponttól, mert több elkövető is lehetett. Pár órával később ugyanakkor azt mondták, hogy egyelőre csak egy gyanúsítottjuk van. Egyes hírek szerint a támadó külföldi. Markus Laine szerint egyelőre nem hallgatták ki, de megteszik, mihelyt az egészségi állapota megengedi.

A támadást egyelőre nem minősítették terrorcselekménynek, noha ezt sem zárják ki. Az utcai késelést követően azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket a finn vasútállomásokon és Helsinki repülőterén.

Péntek este Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy az Európai Bizottság minden segítséget megad Finnországnak. Az uniós bizottság vezetője közleményében elítélte a támadást és aggodalmát fejezte ki, hogy a spanyolországi merényletek után alig 24 órával Finnországban is, áldozatokat követelő, késelésre került sor.

Az elnök szolidaritását fejezte ki a biztonsági erőkkel, Finnország lakosságával és Juha Sipilä miniszterelnökkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!