Altus Zrt.

2017.10.17. 12:49

Fidesz: miért pénzelte Gyurcsány többször is Czeglédyt?

A Fidesz arra vár választ a Demokratikus Koalíciótól (DK) és a pártelnöktől, hogy miért pénzelte Gyurcsány Ferenc Czeglédy Csabát, és jutott-e a DK-hoz is a diákoktól ellopott pénzből.

Hidvéghi Balázs, Fidesz kommunikációs igazgatója keddi közleményében azt írta: a sajtóban megjelent hírek szerint Gyurcsány Ferenc nem is egyszer, hanem többször is pénzelte Czeglédy Csabát és bűnszervezetét.

Az Origo kedden írt cikket arról, hogy a „birtokába került dokumentumok szerint Gyurcsány Ferenc feleségének a cége nem egy baráti kölcsönt adott az előzetesben ülő Czeglédy Csabának, így az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altus Zrt.-vel szemben”.

Az online lap kedden megjelent cikkében emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc egy múlt heti Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy idén tavasszal kereste meg őt a jelenleg előzetesben ülő Czeglédy Csaba, hogy adjon neki kölcsönt. Az Origo birtokába került dokumentum alapján azonban ezt a kölcsönt tavaly adta a Gyurcsány feleségének tulajdonában lévő Altus Czeglédy cégének, a Human Operator Zrt.nek.

Gyurcsány Ferenc arról is írt, hogy az adóhivatal zárolása miatt egyelőre nem jutottak a pénzükhöz. A lap birtokában lévő dokumentum alapján azonban a Human Operator Zrt. 2016-ban az Altustól kapott teljes kölcsönösszeget (78 millió forintot) kamataival együtt visszafizette.

A DK-elnöke többször arról beszélt, hogy azért adott pénzt Czeglédynek, mert a barátja. Az Origo a birtokába került kölcsönszerződés alapján arra a megállapításra jutott, hogy az ötoldalas irat „profi munka”, amilyet bankok kötnek ügyfeleikkel.

A szerződés személyi biztosítékot (Czeglédy teljes vagyonával készfizető kezesként felel a kölcsön visszafizetéséért), valamint késedelmi kamatot (10 százalék euróban) és kamatfelárat is tartalmaz.

A lap szerint mindez rendszeres kölcsönadást valószínűsít a két cég között, ami felveti az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenységet.

A bankbizonylatok tanúsítása szerint a kölcsönt 2016. március 2-án utalták át, amelyből a Human Operator Zrt. 9479,17 eurónyi hitelt fizetett vissza a számlavezető Oberbanknak.

Az Origo újságírója ebből arra következtetett, hogy a Human Operator Zrt. „pénzügyi központja” nem Szombathelyen, hanem az Oberbank ausztriai központjában van.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő korábban azt jelentette be: az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az uniós megbízást is elnyerő Altus 80 millió forintot adott Czeglédy Csabának, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!