évforduló

2019.01.07. 15:22

Férje testvérét és nagybátyját is szerette a diktátorfeleség

103 éve született Elena Ceauşescu.

Elena Ceaucescu (L) and Romanian Communist Party members applaud the party's general secretary and President Nicolae Ceaucescu's (R) speech 20 November 1989 in Bucharest during the party congress. Ceaucescu and his wife Elena were deposed and executed by firing squad 25 December 1989 after being found guilty by an army tribunal of "crimes against the people". The anti-Communist uprising ending Ceausescu's 24 years of dictatorial rule started 16 December as a small protest in Timisoara and later 21 December during a huge anti-communist demonstration at the Republic Square in front of Romanian Communist Party Central Committee headquarters. (Photo by /) Elena Ceaușescu 1989. november 20-án

Forrás: AFP

Fotó: GERARD FOUET

A nép előtt kiváló tudósként és tökéletes feleségként tetszelgő Elena Ceauşescu 1916. január 7-én a romániai Petreștiben látta meg a napvilágot Elena Petrescu néven. A szegény, földműves családba született kislány nehezen, de végül elvégezte a négy általánost, majd bátyjával Bukarestbe költözött, ahol szövőnőként kezdett dolgozni.

1939. május elsején Elena elment egy utcabálba, ahol találkozott későbbi férjével, Nicolae Ceauşescu-val.

Szerelmük történetét Emil Wagner kályhamester a Maszol.ro cikke szerint egy bukaresti napilapnak mesélte el, innen tudjuk a részleteket.

Fotó: Elena Ceaușescu és férje Nicola Ceaușescu a kamerák előtt 1989. december 25-én / AFP

A beszámoló szerint Nicolae azonnal szerelmes lett a nőbe.

Elena hamarosan otthagyta a Jaqard gyárat, és a bukaresti gyógyszergyár tulajdonosánál, az Auerbach családnál kezdett dolgozni takarítónőként – a házukban találkozgatott új szerelmével is.

Fotó: AFP

Hódítások sora

Elena és Nicolae kapcsolata ugyanakkor, mint később kiderült, korántsem volt felhőtlen. 1947-ben házasodtak össze, de míg férje börtönben ült, a nőnek egy német katonával volt viszonya, az ötvenes években Elena pedig Nicolae testvérével, Marinnal is intim közelségbe került. Később férje nagybátyjával, Eftimie Ceauşescu-val is hírbe hozták. Elenának ezután egészen 1973-ig volt viszonya Abraham Schechterrel, a család háziorvosával. A szintén házas doktor öngyilkos lett, leugrott egy kórház tetejéről – ez a hivatalos változat. Sokak szerint azonban a tragikus halálesetben Nicolae keze volt, szerintük Schechternek azért kellett meghalnia, mert az orvosi köpeny valójában az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egyenruháját takarta.

Fotó: Elena Ceaușescu 1984-ben / AFP

Ceauşescu egyik volt szárnysegédje szerint Elena egy Ioan Ursu nevű fizikusba is szerelmes volt, viszonyukról pedig a környezetükben szinte mindenki tudott. Nicolae Stan szerint Ursu egyszer mindenki előtt fogta meg Elena fenekét, amikor felsegítette egy repülőre.

Elenát a család egyik ismerőse egy Victor Stănculescu nevű tábornokkal is hírbe hozta, aki beszámolója szerint annyira közel állt a családhoz, hogy 1989 decemberében a Központi Bizottság épületének tetején, mielőtt beszállt volna a helikopterbe, Elena őt kérte meg, hogy vigyázzon majd gyermekeire.

Fotó: Elena Ceaușescu 1989. november 20-án tapsol férjének / GERARD FOUET / AFP

A nő számtalan viszonya ellenére nagyon féltékeny volt – állítólag saját lakásába és férje irodájába is számtalan mikrofont szereltetett – attól félt ugyanis, hogy a kommunisták feleségei elcsábítják férjét.

Plágiumra épített karrier, aranyból öntött fürdő

Elena Ceauşescu a tudományos életben is számos elismeréssel büszkélkedhetett.

Csakhogy ezek nem voltak valósak.

Az általános iskolában bukdácsoló nő nagyon vágyott arra, hogy tudósként is elismerjék, ezért sokszor mások tudományos munkáit lemásolva (vagy egyszerűen megvásárolva) szerzett különféle tudományos fokozatokat, sőt, több díszdoktori címmel is büszkélkedhetett – ezeket persze politikai okokból kapta. Bukása után több tudós is azt állította, Elena kényszerítette őket, hogy a nevében írjanak értekezéseket.

A nő nemcsak a tudományos életben törekedett a látszat fenntartására: fényűző életmódját már egy példa is remekül illusztrálja: egyik villájukban a fürdő több kiló arannyal volt díszítve. – írja a mult-kor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!