pápai találkozó

2017.11.20. 21:28

Ferenc pápa fogadta Erdő Pétert a Vatikánban

A magyar főpásztorok november 20 és 24. között ad limina látogatásra érkeztek Rómába. A találkozás alkalmából a Szentatya megáldotta a magyar missziós keresztet.

Budapest, 2017. október 13. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a fatimai jelenések 100. évfordulójának ünnepe alkalmából tartott országos zarándoklat miséjén a Fatimai Szûzanya tiszteletére épült soroksári Szent István király plébániatemplom elõtt 2017. október 13-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai november 20-án kétórás beszélgetésen vettek részt az egyházfővel. Hétfőn volt a püspöki kar hivatalos vatikáni látogatásának első megbeszélése – tájékoztatta a Magyar Kurír internetes kiadását Erdő Péter bíboros, prímás.

A találkozás alkalmából a Szentatya megáldotta a missziós keresztet. Az eseményen részt vettek a püspökökön kívül a Rómában tanuló papok és papnövendékek is. A három méter magas, szépen díszített alkotáson a magyar szentek és boldogok ereklyéi kaptak helyet, Szent Istvántól kezdve egészen a legmodernebb időkig, köztük olyanokkal is, akiket nemrég avattak boldoggá. A kereszténység szimbólumát az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkára és munkatársai vitték Rómába.

A találkozón a magyar misszió megköszönte a Szentatyának, hogy engedélyezte Brenner János boldoggá avatását. Erdő Péter kijelentete:

Ő nemcsak a hitnek a vértanúja – hiszen a vallásos tevékenységéért kellett meghalnia –, de halálának körülményei miatt az Oltáriszentségnek is. Akkor támadták meg ugyanis, amikor magához véve az Oltáriszentséget elindult egy beteghez.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke egy szép Bibliát, Erdő Péter és Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke egy cigány Bibliát adott át Ferenc pápának. Erdő Péter kiemelte: a cigány biblia fordítása néhány éve készült el lovári nyelven, ezt köttették be szép fehérbe, a borítóra pedig rákerült a Szentatya címere. Hozzátette:

„Minden nyelvnek a történelmében nagy mérföldkő a bibliafordítás, hiszen ez azt jelenti, hogy a legfinomabb vallási fogalmakra is sikerült valamilyen kifejezést találni.”

Ferenc pápa a beszélgetés során kifejtette:

Az európai népek kultúrája olyan érték, amelyet nem szabad összemosni. Minden népnek meg kell őriznie a saját örökségét, és ezeket egymással kiengesztelődve, együttműködve kell fejleszteni.

A találkozón szó esett a diaszpórapasztorációról is, amelyet a pápa kifejezetten bátorított, ugyanis Argentínában találkozott magyar közösségekkel valamint lelkipásztoraikkal.

Az összejövetel egyik témája volt a családvédelem, amelyet a pápa kitüntető figyelemmel kísér. Szó esett még a demográfiai helyzet alakulásáról is, megállapították a születések számának növekedését, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Magyarország lakossága még mindig fogy. Megemlítették, hogy több fiatal keres munkát külföldön, ezzel is csökkentve a családok erejét.

Kiemelt helyet kapott a beszélgetésben a gender-ideológia, amellyel kapcsolatban a Szentatya hangsúlyozta, hogy elutasítja a felfogást és azt is, hogy ezt igyekeznek bevezetni az oktatásba is.

A találkozó másik lényeges témája a teremtésért érzett felelősség volt, amely lényege, hogy a felgyorsult fejlődés során a Teremtő iránti tisztelettel szemléljük a körülöttünk levő világot, és ne okozzunk nagyobb kárt benne, mint amennyi hasznot jelent – magyarázta Erdő Péter a pápa szavait. Kifejtette: A történelem során nagyon sok felfedezés tűnt hasznosnak, például a szénnel történő fűtés, hiszen így nem kellett kivágni az erdőket. Igen ám, de közben kiderült, milyen kárt okoz a légkörben.

A magyar küldöttség beszámolt az üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítésekről. Elmondták, hogy két gyűjtést is szerveztek, az egyiket az erbili iskola felépítésére, a másikat egy keresztény falu helyreállítására – tájékoztatott Erdő Péter. Hozzátette: ezen kívül Horvátország és a visegrádi országok püspöki karai pénzadományt készítettek elő, melyet a libanoni menekülttáboroknak szeretnénk eljuttatni. Itt nagyon sok iraki és szíriai, keresztény és nem keresztény menekült él, akik még reménykednek abban, hogy hazatérhetnek.

A magyar katolikus egyház vezetője elmondta, hogy Brenner János ügye mellett még számos esetben terjesztenek elő boldoggá avatásra vonatkozó kérelmet. Ilyen például annak a hét ferences vértanúnak az ügye, akiket a II. világháború után gyilkoltak meg. De meg kell említeni Bódi Magdit is, azt a munkáslányt, aki Veszprém megyében szenvedett el vértanúságot, és akinek az ügyét Márfi Gyula veszprémi érsek terjesztette a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja elé.

Borítófotó: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!