Minority SafePack

2017.08.18. 17:00

A Felvidéken megkezdték az aláírásgyűjtést a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez

Az aláírásgyűjtést, amelyet a Felvidéken a Magyar Közösség Pártja (MKP) végez, Berényi József, az MKP volt elnöke, egy sajtótájékoztató keretében indította el a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen pénteken.

„Ez egy történelmi pillanat, amikor egy olyan nagy európai összefogásnak lehetünk tanúi, amely elvezethet ahhoz, hogy egy nemzeti kisebbségeket érintő norma megszülethessen”

- jelentette ki Berényi József a kezdeményezés célját ismertetve. Felháborítónak nevezte, hogy a kezdeményezést az Európai Bizottság először elutasította, s rámutatott, hogy nem volt egyszerű az idáig vezető út.

Az egyes kisebbségi jogok uniós kodifikálását célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés keretében 2018 március végéig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább 7 tagországában. A megállapított limitek szerint Szlovákiából legkevesebb 7500 aláírásra van szükség.

„A vállalásunk azonban ennél nagyobb, bízom benne, hogy 50-60 ezer aláírást sikerül összehoznunk” – jelentette ki Berényi József. Elmondta: az aláírásgyűjtés több érintett országban már hamarabb megkezdődött, Szlovákiában azért csak most indulhatott el, mert a belügyi tárcával előbb tisztázni kellett, hogy milyen nyelven lehet elkészíttetni az íveket. Ennek végeredménye az lett, hogy kétfajta ív készült, szlovák nyelvű, illetve olyan, amelyen magyar és szlovák nyelvű szöveg is van.

Az MKP által most indított aláírásgyűjtés lesz az első a párt hasonló kezdeményezései közül, amelyhez már elektronikusan is csatlakozhatnak az érdeklődők a felvidéki magyar párt honlapján, a www.mkp.sk címen. Az aláírásgyűjtés a Felvidéken is a jövő év tavaszáig tart. A petíciót a meghirdetés helyszínén elsőként közismert felvidéki magyar személyiségek, köztük egyházak képviselői, művészek támogatták aláírásukkal.

Amennyiben a polgári kezdeményezés sikeres lesz, a brüsszeli bizottságnak véleményt kell nyilvánítania arról, hogy milyen irányban folytatja a kezdeményezésben indítványozott jogok megformálását.

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már a múlt heti zilahi kongresszusán bejelentette: negyedmillió romániai aláírás összegyűjtését vállalja. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a polgári kezdeményezés támogató aláírásainak a gyűjtése folytatódik, és elindították a papír alapú aláírások összegyűjtését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!