Illegális bevándorlás

2021.09.24. 15:45

Felszámoltak egy Korzikán működő embercsempész hálózatot

A vád alá helyezett tagok között rendőrségi dolgozók is vannak.

A hálózat leleplezésére több évnyi nyomozás után került sor, a vád alá helyezett tagok között vannak rendőrségi dolgozók is, akik segítségével vízumot és tartózkodási engedélyt szereztek a menekültek – írja a V4NA.

Egészen a rendőrségig nyúlnak annak az embercsempész hálózatnak a szálai, amelyet Korzikán sikerült felszámolni csaknem három éves nyomozást követően.

A csempészekhez egy illegális bevándorló vezette el a hatóságokat, akit Korzikán fogtak el, majd a szálakat felgöngyölítve előkerültek a csempészek is. A CNews hírportál értesülései szerint

a banda tagjai Marokkóból Európába csempésztek több száz migránst.

A hálózat embereit Korzikáról indulva sikerült elkapni és kiderült, hogy több száz menekültnek segítettek Európába jutni. A nyomozás során lehallgatták a hálózat vezetőit, így derült fény arra, hogy az Európába csempészett marokkói állampolgárok valódi kínai vagy thai vízumot kaptak 8000 euró készpénz ellenében, tehát voltak kapcsolatai az embercsempészeknek a konzulátuson.

Egy utazási irodánál is voltak beépített emberek, így a vízum megszerzését követően útnak indultak Kínába vagy Thaiföldre, de a frankfurti átszállást arra használták ki, hogy menedékjogot kérjenek Németországban.

A 20 minutes hírportál úgy tudja, hogy másfél év alatt 195 illegális marokkói migráns jutott el a német városba ezzel a módszerrel. Ám nem maradtak sokáig a német menekülttáborban, mert onnan a hálózat emberei Franciaországba, Olaszországba vagy Spanyolországba vitték őket.

Azoknak, akik Franciaországot választották, két lehetőségük volt, eldönthették, hogy 500 euróért hamis személyazonosító okmányokat kérnek, vagy valódi tartózkodási engedélyt szeretnének, amit 6000 euró ellenében a Párizzsal szomszédos Seine-et-Marne megye prefektúráján dolgozó, a hálózattal együttműködő alkalmazottak állítottak ki nekik.

Az Ajaccio-i vizsgálóbíró által végzett nyomozás eredményeképp tizenegy embert vettek őrizetbe, nyolc fő, négy férfi és négy nő ellen emeltek vádat, közülük négyen francia állampolgárok.

A hálózat franciaországi vezetője egy büntetlen előéletű 47 éves marokkói férfi, aki legálisan tartózkodik az országban. A CNews arról is beszámol, hogy a férfi foglalkozása fodrász és az illegális embercsempészetből származó pénzt külföldön fektette be. A házkutatás során a nyomozók lefoglaltak nála egy személygépkocsit és 16 ezer euró készpénzt. Sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett férfi tagadta, hogy a francia csempészhálózat vezetője lenne.

A bevándorlók egyre nagyobb problémát jelentenek Franciaország számára, az Insee francia statisztikai hivatal adatai szerint

2020-ban 6,8 millió bevándorló volt az országban, ami a lakosság több mint 10 százalékát teszi ki.

Közülük 2,5 millióan megszerezték a francia állampolgárságot, a maradék 4,3 millió fő azonban külföldi állampolgár.

A 2020-as adatok szerint a Franciaországban élő bevándorlók csaknem fele, 47,5 százaléka afrikai származású, a legtöbben Algériából és Marokkóból származnak, ők a bevándorlók 12,7, illetve 12 százalékát teszik ki.

A statisztikai hivatal adataiból az is jól látszik, hogy a Franciaországba érkező bevándorlók száma évről évre növekszik, 2006 és 2019 között a számuk 193 400-ról 272 400-ra nőtt.

Sokan vannak az illegális bevándorlók is, Patrick Stefanini volt francia bevándorlási miniszter becslése szerint mintegy 900 ezerre tehető azoknak a külföldieknek a száma, akik engedély nélkül tartózkodnak francia földön, tehát illegális bevándorlók. Egy parlamenti jelentésből az is kiderül, hogy a helyzet különösen kritikus a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében, ahol az illegális bevándorlók száma 150 000 és 400 000 fő között lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!