Önégetés

2019.01.18. 18:05

Felgyújtotta magát egy férfi Prága központjában

Péntek délután a prágai Szent Vencel téren lobbantotta magát lángra – közölte a cseh rendőrség. A tett indítékai ismeretlenek. 

Prága, 2019. január 18. Rendõrök helyszínelnek a prágai Vencel téren, ahol felgyújtotta magát egy férfi 2019. január 18-án. A kiérkezõ mentõsök azonnal altatót adtak be az 54 éves férfinak, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket. MTI/EPA/Martin Divisek

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Martin Divisek

Andrea Zoulová, a prágai rendőrség szóvivője szerint az önégetési kísérletnek a rendelkezésre álló értesülések szerint nem voltak politikai indítékai és társadalmi tiltakozásról sincs szó.

Az önégetési kísérlet a Nemzeti Múzeum épülete előtt álló Szent Vencel-szobor mellett történt. A lángokat néhány járókelő a saját kabátjával próbálta elfojtani, amíg valaki a közeli kávéházból kihozott tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet.

A kiérkező mentősök azonnal altatót adtak be a férfinak, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket. A férfit a Vinohrady kórházba szállították.

Szemtanúk szerint a férfi először leöntötte a ruháját valamilyen folyadékkal, majd felgyújtotta magát és a földre esett. Egy a helyszínen lévő asszony azt mondta, hogy a férfinál két kisebb transparens is volt, de hogy mi volt rájuk írva, azt nem tudta pontosítani.

Fél évszázada, 1969. január 16-án közel ehhez a helyhez gyújtotta fel magát Jan Palach cseh egyetemista, hogy Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásra ösztönözze az ország lakosságát. A húszéves egyetemista három nap múlva belehalt sérüléseibe.

Borítókép: Rendőrök helyszínelnek a prágai Vencel téren, ahol felgyújtotta magát egy férfi 2019. január 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!