sarokba akar szorítani

2020.11.17. 12:45

Felelőtlenség a jogállamiságra alapozni az uniós forrás szétosztását

Az Alapjogokért Központ szakértője úgy látja, a tagállamok eltérő alkotmányos rendszerük miatt jogállamisági szempontból nem összehasonlíthatók, ezért az uniós források szétosztását felelőtlenség erre alapozni.

Kurucz Orsolya az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: a legnagyobb probléma, hogy az is konkrét forráselvonással járna, ha csak fennáll a jogállamiság sérülésének veszélye. Ez olyan tág teret ad az értelmezésre – és így a tagállamok elleni fellépésre -, amit a magyar és lengyel kormány nem tud elfogadni – jelezte.

A szakértő rámutatott: az ilyen jogállamisági feltételrendszer olyan politikai irányba viszi az Európai Unió működését, ahol az Európai Bizottságnak sokkal nagyobb hatalma és hatásköre lenne az uniós szerződésekben megfogalmazottaknál. Kurucz Orsolya hangsúlyozta: a bizottság valójában nem a jogállamiságot akarja definiálni, hanem olyan eszközhöz akar jutni, amellyel sarokba szoríthat egyes tagállamokat.

Olyan uniós tagországokat, amelyek Brüsszelnek nem tetsző intézkedéseket hoznak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!