Ország-világ

2020.07.06. 08:23

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében. A megváltozott gazdasági helyzetre és a biztonságpolitikai kihívásokra reagálva megkezdődött a páncélos fegyvernem újjáépítése, amihez új, fiatal katonákra is szükség van.

München, 2020. július 3. A Magyar Honvédség újbeszerzésû Leopard 2A4HU harckocsija a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebbõl a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU harckocsit pedig 2023-tól szállítanak hazánkba. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tankok jövendő állomáshelye, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka a Magyar Nemzetnek elmondta: a Németországból megrendelt 12 Leopard 2 A4HU egy kiképző váltótípus, amivel húsz évet ugrik előre az időben a Magyar Honvédség, a legmodernebb, új gyártású A7 változat 2023-as érkezésével pedig még vagy harminc évet.

„A Leopard 2 A7+HU változattal elérjük a világszínvonalat, sőt annak is az elejét”

- mondta Lőrincz Gábor a lapnak Münchenben, a Magyar Honvédség által lízingelt Leopard 2 A4HU harckocsikat átadó Krauss-Maffei Wegmann gyárban.

Az első harckocsik a tervek szerint még a nyár folyamán megérkeznek a tatai dandárhoz. A harckocsivezetők szeptemberben kezdik meg a kiképzésüket Ausztriában, majd az osztrák és a német féllel felváltva folytatják a vezetői, irányzói, parancsnoki, illetve logisztikai tanfolyamokat külföldön és Magyarországon – ismertette Lőrincz Gábor. Kitért arra is, hogy keresik azokat a jól képzett, fizikailag és mentálisan erős fiatalokat, akiket érdekel a honvédelem, a nehézpáncélos-haditechnika. Úgy vélte, az új, világszínvonalú technika megjelenése vonzani fogja a fiatalokat.

Hozzátette: nemcsak harckocsizó katonák jelentkezését várják, hanem olyan szoftverüzemeltetőkét is, akik számítástechnikusnak, illetve híradós katonának jönnének. Az új harckocsik ugyanis már digitális technikával üzemelnek, a bennük lévő rádiós és tűzvezető berendezéseket számítógépek alkotják – mondta a dandártábornok.

Folyamatos továbbfejlesztés

A Leopard 2 harckocsi kifejlesztését az 1970-es években kezdték meg, az első változata 1979-ben állt szolgálatba a Német Szövetségi Köztársaság szárazföldi haderejénél. A Leopard 2-esek továbbfejleszett változatai jelenleg is a Bundeswehr fő harckocsitípusa. A tankot a Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja. A páncélosnak két fő sorozata van. Az első modelleknek (az A0–A4-ig bezárólag) függőlegesen kialakított tornyuk volt, a második sorozatban (az A5-től kezdődő későbbi változatok), sok egyéb változtatás mellett, már döntött falú, ék alakú tornyot alkalmaztak. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A fő fegyverzet a szintén német Rheinmetall által gyártott L/44 kaliberű 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. Ez azt jelenti hogy a cső mindig, a terepviszonyoktól és mozgástól függetlenül a célra irányul.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Borítókép: a Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!