Veszélyes akció

2019.03.20. 06:52

Fegyveresek támadták meg a brazil atomerőműbe uránt szállító konvojt

Rio de Janeiro államban fegyveres támadók tüzet nyitottak kedden egy autókonvojra, amely uránt szállított Brazília angrai atomerőművébe – közölte a rendőrség és az erőmű vezetése.

Beszámolójuk szerint a nukleáris fűtőanyagot szállító kamionra Frade város közelében egy tengerparti úton nyitottak tüzet, mintegy 30 kilométerre Angra dos Reistől, ahol az erőmű van.

A konvojt kísérő rendőrök viszonozták a tüzet, de senki sem sebesült meg, a támadók elmenekültek.

Az angrai erőművet üzemeltető Centrais Elétricas Brasileiras vállalat nyilatkozatban szögezte le, hogy a konvojjal szállított urán nem került veszélybe, a támadás nem késleltette a szállítmányt.

A támadás azután érte a konvojt, hogy a speciális kamiont kísérő rendőrök a közelben eldördülő lövések miatt az út mellett szétszóródva védekező állást vettek fel.

A latin-amerikai ország két atomreaktorának, az Angra 1-nek és az Angra 2-nek működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot egy állami üzemben állítják elő az Angra dos Reistől 130 kilométerre lévő Resende városában. Brazília kizárólag a két reaktor számára állít elő hasadóanyagot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!