Kurd-török konfliktus

2017.08.08. 16:26

Falat épít Törökország az iráni határra

Az építményt a szíriai határon emelt fal mintájára három méter magas, két méter széles és egyenként hét tonna tömegű, mozgatható betontömbökből állítják fel a hatóságok, így szükség esetén lebonthatják és más helyen húzhatják fel újra – jelentette a Dogan török hírügynökség kedden.

A török média már májusban beszámolt arról, hogy Ankara falat tervez építeni az iráni határon az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjai ellen. A PKK iráni táboraiban tartózkodó mintegy ezer milicista támadásaik idején behatolnak Törökország területére, majd visszavonulnak.

A török-iráni határon fekvő Igdir, Agri, Van és Hakkari török tartományokban jelentős számban a kurd kisebbség tagjai élnek.

Ankara tavaly szeptemberében az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen kezdett betonfal építésébe a 911 kilométer hosszú török-szíriai határon. Törökország biztonságát az IÁ mind belső, mind külső támadásokkal fenyegette. A török haderő 2016. augusztus 24-én hadműveletet indított Észak-Szíriában, hogy megtisztítsa a határ menti sávot a dzsihadistáktól, akik körülbelül 95 kilométert tartottak ellenőrzésük alatt közvetlenül a török határon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!