WHO

2019.03.11. 19:30

Ezeregyszáz fölé emelkedett a kanyarójárvány halottainak száma Madagaszkáron

Alig egy hónapja a WHO még 900 halottról számolt be a szigetállam területén.

Legalább 1140 halálos áldozata van október óta a kanyarójárványnak Madagaszkáron, a halottak többsége tizennégy évnél fiatalabb gyerek – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Alig egy hónapja a WHO még 900 halottról számolt be a szigetállam területén. A megbetegedettek száma azóta 66 ezerről 87 ezerre növekedett.

A WHO a helyi hatóságokkal karöltve oltási kampányt indított hatmillió gyermek védettségének biztosítására. A kampány része a lakosság tájékoztatása, illetve a védőoltásokkal szembeni lakossági aggályok eloszlatása is.

A 25 millió lakosú Madagaszkár a világ harminc legszegényebb állama között van.

Az Egészségügyi Világszervezet nemrég figyelmeztetett, hogy világszerte kétszeresére, vagyis 229 ezerre nőtt a bejelentett kanyarós esetek száma 2018-ban az előző évihez képest.

Katherine O'Brien, a szervezet oltási programokért felelős irodájának a vezetője szerint a megbetegedések valós száma azonban kétmillió felett lehet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kanyaró teljes mértékben megelőzhető vírusos megbetegedés. Hozzátette, hogy a vakcinák biztonságosak és nagyon hatásosak.

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, főleg gyerekeket támad meg.

Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!