NATO-csúcs előtt

2018.07.11. 12:00

„Európának nem Trump, hanem Merkel jelent problémát”

A dániai Roskilde Egyetem professzora szerint ma Európában pontosan ugyanaz az erőtlenség látható a közös védelem területén, mint ami a határoknak az illegális migránsokkal szembeni védelme területén is megtapasztalható.

Henrik Jensen dán történész szerint legalább 160 millió migráns tart az EU-ba, de az európai centrista és balliberális pártok még mindig úgy gondolják, hogy mind a nyitott határok, mind pedig a jóléti államok továbbra is fenntarthatóak és működtethetőek – olvasható a 888.hu szemleanyagában.

Ez pedig egy olyan hamis illúzió, ami azt jelzi, hogy Európának nem Trump, hanem valójában Merkel a problémája.

Henrik Jensen a dániai Roskilde Egyetem professzora a közelgő NATO-csúcs előtt egy olyan véleményírást közölt a Jyllands-Posten napilapban, amelyben arról értekezik, hogy ma Európában pontosan ugyanaz az erőtlenség látható a közös védelem területén, mint ami a határoknak az illegális migránsokkal szembeni védelme területén is megtapasztalható.

A dán történész szerint igaza van Donald Trump amerikai elnöknek, amikor azt mondja, hogy ma az EU számít a nagyhatalmak beteg emberének.

„Európa ma számos problémáért Donald Trumpot hibáztatja, aminek akár a III. világháború, illetve egy kínai vagy orosz világuralom is lehet még a következménye”

– véli Jensen, aki szerint egyébként ma – nagyon tévesen, de még mindig – azt hiszik az európai vezetők, hogyha valami baj lenne, akkor Washingtonból úgyis megérkezik majd időben a felmentő sereg.

„Az elmúlt évek folyamatosan az európai vezetőknek azt a fajta teljes cselekvőképtelenségét mutatták meg, amit Angela Merkel alakja szimbolizál. Megdöbbentő volt az, ami 2015-ben történt. De ami most történik az még döbbenetesebb, mert ez azt mutatja, hogy az európai politikai központja teljesen meg van bénulva ”

– írja a dán történész, hozzátéve, hogy Európában (szemben a liberálisok állításával) most egyáltalán nem a populizmus vagy a nacionalizmus okoz valójában problémát, hanem az a tény, hogy az Európai Unió hatalmi központja egész egyszerűen képtelen a cselekvésre.

Henrik Jensen

Az az EU, amely képtelen a saját katonai védelmére, az egyszersmind képtelen arra is, hogy megvédje a határait az illegális migránsok beözönlésétől – mondja Jensen, aki szerint ha ez továbbra is így marad, akkor ez már végletes lehet Európa számára.

Az európai nemzetek 2015 óta több millió migránst fogadtak be, de ez csak az első lépése az illegális migránsok által megkezdett globális népvándorlásának.

„Jelenleg 700 millió olyan ember van a világban, akik arról álmodnak, hogy a saját jólétük megteremtése érdekében elköltöznek a szülőföldjükről egy másik országba. Ennek a 700 milliós tömegnek a 23 százaléka az EU-ba szeretne betelepülni, ami nagyjából 160 millió embert jelent.

Az európai centrista és balliberális pártok ennek ellenére még mindig úgy gondolják, hogy mind a nyitott határok, mind pedig a jóléti államok továbbra is fenntarthatóak és működtethetőek. Ez pedig csak egy hamis illúzió, ami azt jelzi, hogy Európának nem Trump, hanem valójában Merkel a problémája” – írta Jensen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!