Elismerés

2017.09.03. 21:22

Európai polgári díjjal tüntették ki a pécsi orvoskar migrációs egészségügyi programvezetőjét

Az Unió kitüntetését vasárnap adták át Szilárd Istvánnak.

Európai polgári díjban részesült Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE-ÁOK) migrációs egészségügyi programjait vezető címzetes egyetemi tanár. Az Európai Unió elismerését vasárnap adták át a baranyai megyeszékhelyen.

A belgyógyász és társadalom-orvostani szakorvos a díjjal járó emlékplakettet Pelczné Gáll Ildikótól, az Európai Parlament (EP) alelnökétől vette át a pécsi orvos- és gyógyszerészeti kar közös tanévnyitó ünnepségén.

Pelczné Gáll Ildikó méltatása szerint az elismerést a „legilletékesebb személy” kapta: Szilárd István töretlen lelkesedéssel és hittel végzett munkájából nemcsak Pécs és Magyarország, hanem az Európai Unió, illetve a világ is profitál – fogalmazott a fideszes politikus.

Miseta Attila, az orvoskar dékánja Szilárd István szakmai életútját ismertetve elmondta, Szilárd a menekültek egészségügyi ellátási igényével először 1991-ben, a délszláv háború idején szembesült, majd a háborút lezáró daytoni békemegállapodást követően vezette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramját. A koszovói válság kezdetekor részt vett az ottani IOM-programok megszervezésében is. 2005-től a roma közösségek egészségügyi kérdéseivel foglalkozott; 2007-től a pécsi orvoskaron megszervezte, majd vezette a kar migrációs egészségügyi programjait.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere Szilárd Istvánnak a délszláv háború Magyarországra került sérültjeinek ellátásában végzett szerepét méltatta, kiemelve, hogy személye „az európai polgár minden attribútumával rendelkezik”.

Szilárd István a díjat munkatársainak is megköszönve hangsúlyozta: a pécsi orvoskar korábbi dékánja, Németh Péter professzor már a 2000-es évek elején „látta”, hogy egy olyan migrációs hullám várható, amelyre az egészségügynek az oktatásban és kutatásban is fel kell készülnie.

Szakterületére térve a többi között a vakcináció miatt „elfelejtett betegségek” felismerésének és az orvosi gondolkodás ez irányba történő fordításának fontosságát hangsúlyozta.

A 2008-ban alapított Európai polgári díj – a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov-díj mellett – az EU másik jelentős kitüntetése. Azzal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió (EU) értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról.

Borítókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!