Fenyegetőzés

2020.11.12. 06:02

Észak-Korea szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a Nyugat bábja

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ellenséges nyugati országok „muzsikájára táncoló báb” – jelentette ki szerdán Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete a világszervezet közgyűlésében.

Kim Szong egyben elutasította a NAÜ információit a kommunista ország nukleáris programjáról. Mint mondta, ezek „durván eltorzított” értesülések, amelyek feltételezéseken, illetve kitalációkon alapulnak.

Szong szerint a NAÜ-ből nemzetközi szervezetként hiányzik a függetlenség és a tárgyilagosság, és „nem több a nyugati államok politikai eszközénél”.

„Ez a jelenlegi értékelésünk a NAÜ-ről, és ez volt több mint húsz éve is” – húzta alá az észak-koreai diplomata, felidézve, hogy országa 1994-ben kilépett a szervezetből.

„Újfent világossá szeretném tenni, hogy Észak-Koreának addig nem lesz dolga a NAÜ-vel, míg az tevékenysége központi elemét illetően nem fog részrehajlásmentesen és tárgyilagosan működni, és az Észak-Koreával szemben ellenséges erők muzsikájára táncoló báb marad” – hangoztatta Szong.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója előzőleg nagyon sajnálatosnak nevezte Phenjan nukleáris tevékenységét, amely szerinte egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait.

A NAÜ ellenőreit 2009-ben utasították ki a kommunista országból. A szervezet szeptember elsején közzétett jelentésében közölte, hogy szakértői készen állnak visszatérni Észak-Koreába, ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ezt jóváhagyja.

Grossi elmondta, hogy Phenjan nukleáris tevékenységét műholdfelvételek és szabadon hozzáférhető információk alapján próbálják nyomon követni. Egyben felszólította Kim Dzsong Un rezsimjét, hogy tartsa be az ENSZ BT vonatkozó határozatait, működjön együtt a nukleáris fegyverek terjesztését tiltó atomsorompó-egyezmény betartatása felett őrködő szakosított ENSZ-szervezettel, és „oldja meg a nyitott problémákat, különösen azokat, amelyek a NAÜ ellenőreinek távollétében merültek fel”.

Észak-Korea rendelkezik plutónium és dúsított urán előállítására alkalmas létesítményekkel a rezsim jongbjoni nukleáris telephelyén. A két anyag elengedhetetlen atomfegyverek készítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!